Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Alkohol på offentlig plass:

Ja til pils i det fri

Politikerne må ta tilbake makten over hvor og når det kan nytes alkohol i det offentlige rom.

PARK-PILSERE: Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Unneland, mellom Unge Høyres nestledere Daniel Skjevik-Aasberg og Ola Svenneby. Bak: Karianne Kroglund Monstad, Mathias Willasen Hanssen og Elizabeth Sire fra Unge Høyre. FOTO: Andreas Lekang
PARK-PILSERE: Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Unneland, mellom Unge Høyres nestledere Daniel Skjevik-Aasberg og Ola Svenneby. Bak: Karianne Kroglund Monstad, Mathias Willasen Hanssen og Elizabeth Sire fra Unge Høyre. FOTO: Andreas Lekang Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om mange likevel tar seg friheten, er det i Norge forbud mot å drikke alkohol på offentlig plass, i hvert fall så lenge løyve ikke er gitt. Det betyr at det er lov å ta seg en pils i stua, men ikke på trappa. I hytteveggen, men ikke langs skiløypa.

Ikke minst gjelder dette i parkområdene i de store byene, som hver vår og sommer fylles av tusenvis av øl- og vindrikkere. Alle i realiteten småkriminelle.

Forbudet har gjort kampen for lovlig «pils i park» til en årlig føljetong i norske medier. Hvert år dukker nye ungdomspolitikere opp i avisene på et teppe i parken med en lunken øl i hånda.

Så også i gårsdagens Dagbladet. Men mens det vanligvis er alkoholprosenten i ølen politikerne stiller med som gir den største variasjonene i oppslagene, kunne Unge Høyre i år stille med to nykommere i parken: Sosialistisk Ungdom og et partiprogram som sier ja til å fjerne forbudet.

Resultatet i fjorårets stortingsvalg gjør det nå mulig for SV å danne flertall med regjeringspartiene, uten KrF, noe som gir ny dynamikk i alkoholpolitikken. Går SV inn for å fjerne forbudet mot «pils i park», vil det også være flertall for det på Stortinget.

Den muligheten bør partiet gripe. Gjerne ved å la seg inspirere av svenskene. I Sverige er det opp til kommunene å regulere hvor og når det skal være ulovlig å nyte alkohol på offentlig sted.

En slik ordning ville formalisert og åpnet for debatt om det som i dag er en lite transparent og varierende praksis. Istedenfor har vi i realiteten overlatt den lokale selvbestemmelsen til politikamre og deres eget forgodtbefinnende.

Ifølge en undersøkelse utført av TV 2 delte politiet i Tromsø ut fem bøter for drikking på offentlig plass i 2014. I Trondheim var tallet 14, mens det i Bergen ble delt ut hele 85 bøter for «pils i park». I hovedstaden var tallet null. På tross av at verken sommerværet eller parkfasilitetene er bedre i Bergen enn i Oslo.

Heller enn å overlate den til politiet, bør politikerne ta tilbake makten over hvor og når det kan nytes alkohol i det offentlige rom. Muligheten til å utøve vilkårlig makt er noe vi som samfunn bør være forsiktig med å overlate til politiet. Det gjelder også når sakene oppleves bagatellmessige.

Et bedre regelverk for drikking av alkohol på offentlig plass vil styrke respekten for loven, rettstaten og alkoholpolitikken. Selv om saken i seg selv er liten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!