KOMMENTARER

Ja til private i velferden

Privat eierskap er ingen vidunderkur for velferdsstaten. Men gitt de riktige rammene, kan de spille en viktig rolle.

BARNEHAGER: Rundt halvparten av landets barnehager er private. Så lenge foreldrene kan velge barnehage for sine barn, er det en fordel, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
BARNEHAGER: Rundt halvparten av landets barnehager er private. Så lenge foreldrene kan velge barnehage for sine barn, er det en fordel, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Å robbe staten er blitt den norske forretningsideen framfor noen», kunne Morten Strøksnes fortelle i Bergens Tidende. Private kapitalister, som bare tenker på penger og profitt «har virkelig fått sugerøret ned i statskassa».

Det er boka Velferdsprofitørene som har fått Strøksnes til å tenne på alle plugger. Forfatteren Linn Herning viser hvordan private selskaper, flere av dem eid av private oppkjøpsfond med adresse i skatteparadis, de siste tiåra har spist seg inn på velferdsstatens kjerneområder.

Det er provoserende at penger som er ment å gå til pleie av syke og eldre og utdanning av våre barn, går til profitt i selskaper som ikke engang betaler skatt i Norge. En krone til profitt er en krone mindre til velferd. Eller?

Innen alle andre områder av økonomien vår, hvorav flere av dem metter våre primærbehov, er det noen som tjener penger på å gi oss varene og tjenestene vi etterspør. Her anser vi muligheten til å ta profitt som en del av det økonomiske kretsløp, en forutsetning for å tiltrekke oss investorer og eiere med kompetanse. Konkurranse mellom tilbydere setter kjøper i sentrum, presser kostnadene ned og sørger for at gode løsninger vinner fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer