LEDER

Ja til Remakompromiss

Et brukbart og enkelt forslag.

REMA-SJEF: Ole Robert Reitan.
REMA-SJEF: Ole Robert Reitan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Rema-kjeden har i et brev til Kulturdepartementet foreslått at alle dagligvareforretninger bør få holde åpent på søndag. Statssekretær Bård Folke Fredriksen har på klassisk politikervis sagt at regjeringen vil vurdere forslaget.

Faktisk er forslaget et passelig kompromiss, etter 18- 19 års erfaring med Brustadbua. Regjeringen har ikke klart å få flertall for sitt opprinnelige forslag som innebærer full søndagsåpning i hele varehandelen. Kristelig Folkeparti kjemper en tapper kamp mot frisleppet av religiøse grunner. Handel og kontor kjemper en like innbitt kamp mot merbelastninger på sine medlemmer. Og arbeidsgiver- og bransjeorganisasjonen Virke frykter butikkdød.

Men likevel. Hviledagen blir ikke uhellig ved at forbrukerne kan handle dagligvarer også på søndag. I svært mange byer gjør de det allerede. Før Brustad-bua kom kunne bensinstasjonene by på de aller nødvendigste varer. Og kundene har funnet utrolig mange nyttige varer også i plantebutikker som har lov til å holde åpent. De ansatte får det ikke vesentlig mer brutalt enn det svært mange yrkesgrupper har i det offentlige, for eksempel sykepleiere. Regjeringen har dessuten utvidet adgangen til å jobbe flere søndager på rad uten å bryte arbeidsmiljøloven. En viss kompensasjon for helgedagsarbeid bør arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene finne ut av ved forhandlingsbordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer