Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ja til Remakompromiss

Et brukbart og enkelt forslag.

REMA-SJEF: Ole Robert Reitan.
REMA-SJEF: Ole Robert Reitan. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rema-kjeden har i et brev til Kulturdepartementet foreslått at alle dagligvareforretninger bør få holde åpent på søndag. Statssekretær Bård Folke Fredriksen har på klassisk politikervis sagt at regjeringen vil vurdere forslaget.

Faktisk er forslaget et passelig kompromiss, etter 18- 19 års erfaring med Brustadbua. Regjeringen har ikke klart å få flertall for sitt opprinnelige forslag som innebærer full søndagsåpning i hele varehandelen. Kristelig Folkeparti kjemper en tapper kamp mot frisleppet av religiøse grunner. Handel og kontor kjemper en like innbitt kamp mot merbelastninger på sine medlemmer. Og arbeidsgiver- og bransjeorganisasjonen Virke frykter butikkdød.

Men likevel. Hviledagen blir ikke uhellig ved at forbrukerne kan handle dagligvarer også på søndag. I svært mange byer gjør de det allerede. Før Brustad-bua kom kunne bensinstasjonene by på de aller nødvendigste varer. Og kundene har funnet utrolig mange nyttige varer også i plantebutikker som har lov til å holde åpent. De ansatte får det ikke vesentlig mer brutalt enn det svært mange yrkesgrupper har i det offentlige, for eksempel sykepleiere. Regjeringen har dessuten utvidet adgangen til å jobbe flere søndager på rad uten å bryte arbeidsmiljøloven. En viss kompensasjon for helgedagsarbeid bør arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene finne ut av ved forhandlingsbordet.

Det siste halvåret har striden om søndagshandel utspilt seg mer mellom matvarekjedene enn mellom partiene på Stortinget. Norgesgruppen tilpasset seg raskt til Brustadbua og har flere hundre åpne buer hver søndag og har en klar fordel av at dagens regime opprettholdes. Rema 1000 har motsatte interesser. Kjeden har lenge ment at lovens strenge krav ikke blir fulgt og håndhevet og har i egen regi målt og listet opp en mengde butikker som jukser. Selv har kjeden brukt sine ordinære butikkarealer til å gjerde inn de magiske 100 kvadratmeterne med tynne bånd. Nylig la Remas konkurrenter fram en «søndagsplakat» som skal sikre like konkurransevilkår. Den stiller de fleste seg bak, bort sett fra Rema. De mener et bedre forslag er å tillate alle dagligvareforretninger å holde åpent.

Det er et enkelt forslag som burde kunne meisles ut til et kompromiss. Erfaring fra Danmark viser at det verken blir billigere varer eller flere arbeidsplasser av det. Men la gå. Så får hver og en vurdere sitt forhold til gud og markedskreftene og akseptere at «skigardar ikkje kan vara evig.»

Hele Norges coronakart