8. MARS-STRID: Markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo i fjor samlet om lag 10 000 mennesker, ifølge 8. mars-komiteen. I forkant av årets markering har det vært grunnleggende uenighet om paroler mellom 8. mars-komiteen og PION, sexarbeidernes interesseorganisasjon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
8. MARS-STRID: Markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo i fjor samlet om lag 10 000 mennesker, ifølge 8. mars-komiteen. I forkant av årets markering har det vært grunnleggende uenighet om paroler mellom 8. mars-komiteen og PION, sexarbeidernes interesseorganisasjon. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: 8. mars

Ja til selvbestemmelse - nei til slaveri

Det er en viktig del av kvinnekampen å slå fast at kvinners kropper ikke er en handelsvare og at samtykke ikke kan kjøpes.

Meninger

PION jobber for å avkriminalisere hallikvirksomhet og for å motarbeide sexkjøpsloven. Gjennom gjentatte angrep på kvinnebevegelsen, ofte i forbindelse med 8.mars, forsøker de å skape et inntrykk av at prostitusjon må legaliseres og aksepteres - av hensyn til kvinnene i sexindustrien (!).

Innlegget 4. mars er mer i samme sjanger: Påstander om at sexkjøpsloven først og fremst rammer de prostituerte og at «middelklasse-feminister» nekter å lytte til deres meninger. Men denne gangen tar de likevel gullpokalen i frekkhet.

Ved å bruke ord som selvbestemmelse, sexarbeider og retten til å bestemme over egen kropp, har sexindustriens støttespillere stjålet kvinnebevegelsens retorikk, for å hvitvaske prostitusjon. Den feministiske kampsaken om råderett over egen kropp blir brukt til å bortforklare sexindustrien som uttrykk for kvinners eget valg. «Vårt liv - vår kropp», blir i denne sammenhengen forvrengt til å handle om friheten til å selge sin egen kropp.

Men la det ikke være noen tvil. Det er ikke selvbestemmelse i prostitusjon og sex er aldri arbeid.

Sexindustrien eksisterer ikke fordi det er så skrekkelig mange kvinner som liker å selge sex. Hvis det virkelig var snakk om samtykkende sex, hadde det ikke vært nødvendig med den økonomiske kompensasjonen.

Sexindustrien eksisterer fordi menn synes de har rett til å sette sin egen nytelse foran kvinners selvbestemmelse. I prostitusjon er det kunden som har makten, det er han som kjøper råderetten over kvinnens kropp i den tiden som er avtalt. Men penger fjerner ikke traumene du blir påført ved å ha sex mot din vilje.

Sexkjøpsloven ble innført for å øke kvinners selvbestemmelse og redusere sexindustriens skader. Det er en av få lover med et maktperspektiv integrert. Det vil si at de som selger sex ikke straffes, men de som kjøper blir holdt ansvarlige for å utnytte kvinner i en sårbar situasjon.

Det er ikke nytt at de som tjener på sexindustrien vil normalisere prostitusjon. Ordet sexarbeider ble funnet opp av lobbyorganisasjoner for å gjøre prostitusjon stuerent og tjene mer penger. PION kjemper for «retten» til å selge sex. Vi andre kjemper for retten til å slippe å selge sex, for de 90 prosentene i sexindustrien som ønsker seg ut.

I et samfunn hvor menn fritt kan kjøpe råderett over kvinners kropper, er kvinner i prostitusjon direkte skadelidende. Normalisering av prostitusjon påvirker også hele samfunnets kvinnesyn, fordi vårt samtykke får en prislapp på seg. Derfor er det en viktig del av kvinnekampen å slå fast at kvinners kropper ikke er en handelsvare og at samtykke ikke kan kjøpes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.