DEBATT

Debatt: 8. mars

Ja til selvbestemmelse - nei til slaveri

Det er en viktig del av kvinnekampen å slå fast at kvinners kropper ikke er en handelsvare og at samtykke ikke kan kjøpes.

8. MARS-STRID: Markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo i fjor samlet om lag 10 000 mennesker, ifølge 8. mars-komiteen. I forkant av årets markering har det vært grunnleggende uenighet om paroler mellom 8. mars-komiteen og PION, sexarbeidernes interesseorganisasjon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
8. MARS-STRID: Markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo i fjor samlet om lag 10 000 mennesker, ifølge 8. mars-komiteen. I forkant av årets markering har det vært grunnleggende uenighet om paroler mellom 8. mars-komiteen og PION, sexarbeidernes interesseorganisasjon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

PION jobber for å avkriminalisere hallikvirksomhet og for å motarbeide sexkjøpsloven. Gjennom gjentatte angrep på kvinnebevegelsen, ofte i forbindelse med 8.mars, forsøker de å skape et inntrykk av at prostitusjon må legaliseres og aksepteres - av hensyn til kvinnene i sexindustrien (!).

Innlegget 4. mars er mer i samme sjanger: Påstander om at sexkjøpsloven først og fremst rammer de prostituerte og at «middelklasse-feminister» nekter å lytte til deres meninger. Men denne gangen tar de likevel gullpokalen i frekkhet.

Ved å bruke ord som selvbestemmelse, sexarbeider og retten til å bestemme over egen kropp, har sexindustriens støttespillere stjålet kvinnebevegelsens retorikk, for å hvitvaske prostitusjon. Den feministiske kampsaken om råderett over egen kropp blir brukt til å bortforklare sexindustrien som uttrykk for kvinners eget valg. «Vårt liv - vår kropp», blir i denne sammenhengen forvrengt til å handle om friheten til å selge sin egen kropp.

Men la det ikke være noen tvil. Det er ikke selvbestemmelse i prostitusjon og sex er aldri arbeid.

Sexindustrien eksisterer ikke fordi det er så skrekkelig mange kvinner som liker å selge sex. Hvis det virkelig var snakk om samtykkende sex, hadde det ikke vært nødvendig med den økonomiske kompensasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer