KOMMENTARER

Ja til tvillingabort

Prinsipielt er det ingen forskjell på en abort om fosteret har et søsken eller ikke.

Finn Graff.
Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Abortdebatten har blusset opp igjen den siste uka, etter at departementet har presisert at fosterreduksjon ligger innenfor retten til selvbestemmelse i loven. Det litt kryptiske ordet betyr altså at retten til selvbestemt abort innenfor uke 12 også gjelder dersom fosteret har ett eller flere søsken i livmora samtidig. Reaksjonene er sterke. Tvilling- og trillingforeldre har fortalt at de elsker alle barna sine og ikke ville velge bort noen av dem. KrF er som vanlig først med forslaget om å endre abortloven for å gjøre dette forbudt.

Tanken på å velge bort et av to barn i magen er ubehagelig. Tvillinger er myteomspunne mennesker, man tillegger dem gjerne spesielle egenskaper og forbindelser som ikke andre har. Jeg er gift med en tvilling, og tanken på at svigermor skulle valgt bort en av dem er grotesk. Det er lett å forstå de emosjonelle reaksjonene på nyheten om at abortloven faktisk tillater fosterreduksjon.

Det er imidlertid ingen rasjonell grunn til å endre abortloven. Vi har en lov som fungerer svært godt, antall aborter har ikke økt siden abortloven ble innført, tross den rivende bioteknologiske utviklingen siden 1970-tallet. Ingen enkelt-tvillinger har blitt abortert i Norge noen gang, i de få tilfellene vi har hatt av fosterreduksjon har det alltid vært tre eller flere fostre i magen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.