DEBATT

Debatt: Kreft

Ja, vår jobb er å telle krefttilfeller

Vi er helt enige i at det er for mye kreft i Norge, men at det skulle være Kreftregisterets skyld mener vi er å skyte etter budbringeren.

VIKTIG: Mammografiprogrammet er viktig, både for å få de som aldri har gjort det til å undersøke seg og for å motvirke at man tar det for ofte. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG: Mammografiprogrammet er viktig, både for å få de som aldri har gjort det til å undersøke seg og for å motvirke at man tar det for ofte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Gisle Roksund og Mette Kalager skriver 7. februar at det er for mye kreft i Norge, og beskylder Kreftregisteret for å fokusere for mye på det økende antallet krefttilfeller. Dette er en rar logikk. Grunnen til at Kreftregisteret fokuserer på antall krefttilfeller er rett og slett at det er vårt hovedformål – vår jobb er å telle krefttilfeller.

Det er viktig for myndigheter og planleggere å vite om antall, både for å forstå hva utfordringene er for helsevesenet akkurat nå og for å kunne planlegge framtida. I vår årlige publikasjon «Cancer in Norway» gir vi blant annet en oversikt med trendanalyser over forekomst, overlevelse og dødelighet for 23 utvalgte kreftformer. Den som setter seg inn i kompleksiteten vil se at bildet ikke er så enkelt som Roksund/Kalager framstiller det. Analysene våre gir bare et lite innblikk. Skulle vi forklart årsakene i detalj, ville vi trenge en lengre artikkel om hver kreftform.

Giske Ursin, Kreftregisteret
Giske Ursin, Kreftregisteret Vis mer
Inger Kristin Larsen, Kreftregisteret
Inger Kristin Larsen, Kreftregisteret Vis mer

Kreftregisteret bidrar i høyeste grad til diskusjon, åpenhet og ikke minst forskning om overdiagnostikk og overbehandling – vi kan bare ikke se at akkurat vår statistikkrapport er det riktige forum for disse diskusjonene. Generelt er det slik at jo tidligere en svulst oppdages, jo bedre er prognosen. Med dagens teknologi er det til og med mulig å oppdage svulster for tidlig – fordi noen svulster utvikler seg så langsomt at de aldri ville gitt symptomer. Men når de er oppdaget, må de behandles.

Teknologi som dette finnes, og vi må forholde oss til den. Det er viktig med offentlige screeningprogram, som Mammografiprogrammet. Dette sikrer kvaliteten, men regulerer også, og gir anbefalinger for bruk av mammografi – for å motvirke at noen tar alt for mye mammografi, mens andre – som virkelig ville hatt nytte av det – aldri undersøker seg.

I Norge øker forekomsten av kreft. I all hovedsak forklarer vi dette med at vi er en aldrende befolkning. Jo eldre man er, desto høyere er risikoen for kreft. I tillegg forklarer tidligdiagnostikk og screening noe av trendene i forekomst. I vår nyeste statistikkrapport er dette kommentert spesifikt for prostatakreft, brystkreft, føflekkreft og skjoldbruskkjertelkreft. Vi er helt enige i at det er for mye kreft i Norge, men at det skulle være Kreftregisterets skyld mener vi er å skyte etter budbringeren. La oss sammen arbeide for bedre forebygging. Der mener vi den viktigste nøkkelen ligger – hvis vi virkelig vil minke belastningen av kreftsykdom!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer