DEBATT

Debatt: Kreft

Ja, vår jobb er å telle krefttilfeller

Vi er helt enige i at det er for mye kreft i Norge, men at det skulle være Kreftregisterets skyld mener vi er å skyte etter budbringeren.

VIKTIG: Mammografiprogrammet er viktig, både for å få de som aldri har gjort det til å undersøke seg og for å motvirke at man tar det for ofte. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG: Mammografiprogrammet er viktig, både for å få de som aldri har gjort det til å undersøke seg og for å motvirke at man tar det for ofte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Gisle Roksund og Mette Kalager skriver 7. februar at det er for mye kreft i Norge, og beskylder Kreftregisteret for å fokusere for mye på det økende antallet krefttilfeller. Dette er en rar logikk. Grunnen til at Kreftregisteret fokuserer på antall krefttilfeller er rett og slett at det er vårt hovedformål – vår jobb er å telle krefttilfeller.

Det er viktig for myndigheter og planleggere å vite om antall, både for å forstå hva utfordringene er for helsevesenet akkurat nå og for å kunne planlegge framtida. I vår årlige publikasjon «Cancer in Norway» gir vi blant annet en oversikt med trendanalyser over forekomst, overlevelse og dødelighet for 23 utvalgte kreftformer. Den som setter seg inn i kompleksiteten vil se at bildet ikke er så enkelt som Roksund/Kalager framstiller det. Analysene våre gir bare et lite innblikk. Skulle vi forklart årsakene i detalj, ville vi trenge en lengre artikkel om hver kreftform.

Kreftregisteret bidrar i høyeste grad til diskusjon, åpenhet og ikke minst forskning om overdiagnostikk og overbehandling – vi kan bare ikke se at akkurat vår statistikkrapport er det riktige forum for disse diskusjonene. Generelt er det slik at jo tidligere en svulst oppdages, jo bedre er prognosen. Med dagens teknologi er det til og med mulig å oppdage svulster for tidlig – fordi noen svulster utvikler seg så langsomt at de aldri ville gitt symptomer. Men når de er oppdaget, må de behandles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer