Ja vel, herr statsråd!

Det er markedet som rår, når NRK prøver å glede oss med Fulham mot Grimsby en lørdag ettermiddag i mørkeste november, mens pengesterke Canal+ kan by på mer glamorøs fotball fra den engelske toppserien, Premier League.

Kanskje handler det også om markedstilpasning når utdanningsminister Trond Giske kommer med et utspill om obligatorisk norskopplæring for innvandrere. Ikke bare skal det brukes tvang: Det kan også bli økonomiske sanksjoner mot dem som unnlater å møte til timene.

At folk som har flyktet fra terror og trusler kan kvie seg litt for dette politikerformynderiet, forstår jeg godt. Norskopplæring er jo ikke engang obligatorisk for medarbeidere i NRK. I Einar Førdes mange kanaler hersker det for eksempel full forvirring når det gjelder uttalen av Frp-formann Hagens fornavn (skrives som kjent Carl Ivar , uttales ofte Kal Ivar ).

Levde kafélivet

En innvandrer vil kanskje synes det er viktigere å kunne uttale utdanningsministerens navn riktig, men norsk er ikke lett, og heller ikke Trond Giske kan gjøre rede for om han skal kalles Giske eller Jiske .

Folk får si hva de vil, har statsråden uttalt. Selv må han forresten ha hatt stor glede av at undervisningen ikke var obligatorisk: I et foredrag ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) fortalte Giske at han tilbrakte store deler av studietida på kafé. Han ble ikke fratatt studielånet av den grunn.

Rik mot fattig

Hadde ministeren vært student i dag, kunne han også fått uka til å gå med å se TV-fotball. For tida er det kamp om ballen nesten hver eneste dag. Noen får likevel aldri nok, og det gjør ikke livet lettere at kampen om seerne har ført til at det sendes flere TV-kamper samtidig.

Valget mellom de etablerte topplagene Everton- Chelsea, og oppgjøret mellom nyrike Fulham og fattige Grimsby, er likevel enkelt for en fotballentusiast: Ikke noe slår NRKs klassiske «pling!» som bakgrunnsmusikk til middagshvilen.

Noen av våre nye landsmenn bruker sikkert de tallrike TV-kampene som en unnskyldning for å lære norske ord og uttrykk av kommentatorene, men jeg er ikke sikker på om jeg vil anbefale det.

«Mindre tilskuere» er noe helt annet enn «færre tilskuere». Man kan lære bedre norsk ved å finne noen å prate med - gjerne på kafé.