Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Nasjonalsangen

Ja, vi elsker å slå inn åpne dører

Forslaget er like meningsløst som å vedta at Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell.

NASJONALSANGEN: Komiteen mener at et stortingsvedtak «kan sees som kulminasjonen av den folkelige kjærligheten til sangen». Man kan nesten bli litt svett av høystemtheten, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NASJONALSANGEN: Komiteen mener at et stortingsvedtak «kan sees som kulminasjonen av den folkelige kjærligheten til sangen». Man kan nesten bli litt svett av høystemtheten, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I en svulmende 17. mai-tale av en komitéinnstilling går familie- og kulturkomiteen inn for at Stortinget vedtar «Ja, vi elsker dette landet» som Norges nasjonalsang. Stortinget rådes til å fatte et vedtak som stadfester at nasjonalsangen er Norges nasjonalsang.

Dette er like meningsløst som å vedta at Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell. Som komiteen selv er inne på: «Folk flest» tar det for gitt at «Ja, vi elsker» er nasjonalsangen. Og videre: «De aller fleste nordmenn opplever stolthet, kjærlighet og ekte nasjonalfølelse» når nasjonalsangen spilles.

Komiteen mener at et stortingsvedtak «kan sees som kulminasjonen av den folkelige kjærligheten til sangen». Man kan nesten bli litt svett av høystemtheten, men faktum er at et stortingsvedtak ikke er nødvendig for å stadfeste en kjensgjerning. Nasjonalsangen er allerede nasjonalsang. Noe folkekrav om stortingsvedtak finnes ikke. Snarere enn en kulminasjon av folkets kjærlighet, vil et stortingsvedtak være en politisering av et nasjonalt symbol som burde være hevet over politikken.

I Sverige har ikke Riksdagen vedtatt at «Du gamla, du fria» er nasjonalsangen nettopp fordi nasjonalsangen har så stor oppslutning i folket. Man har sett det slik at en nasjonalsang bør bli til på denne måten, ikke gjennom offisielle vedtak. Den brede enigheten, som komiteen viser til, tilsier at et stortingsvedtak om nasjonalsangen er unødvendig.

Konsekvensene av at Stortinget vedtar at nasjonalsangen er nasjonalsang må ikke være så store i denne omgang. Men, når dette Stortinget vedtar en nasjonalsang, hvorfor skal ikke framtidige storting kunne vedta noe annet? «Ja, vi elsker» har tekst i seg som noen vil endre og som andre vil bevare. Debatten om teksten er en gjenganger. Et stortingsvedtak vil berede grunnen for flere splittende slag om nasjonalsangen.

I innstillingen vises det til at de «fleste land i verden har nasjonalforsamlingsvedtatte nasjonalsanger». Hvis dette stemmer, er det sikkert flere grunner til det. Mange land har en mer komplisert historie enn vår. Nasjonale begivenheter kan ha gjort det nødvendig med offisielle vedtak. Som kjent har Tysklands nasjonalsang en spesiell historie. I Tyskland var det presidenten, ikke nasjonalforsamlingen, som i 1991 (merk året) bestemte at tredje vers av Deutschlandlied er Tysklands nasjonalsang. Videre er ganske mange land mer eller mindre autoritære regimer. De har nok sine grunner for å «vedta» nasjonalsang.

Et argument for at Stortinget skal gjøre det samme, er det ikke. Norges nasjonalsang bestemmes av folkets sang, ikke av Stortingets vedtak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media