Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ja, vi elsker fortsatt Skomakergata

Marius Kleppe Kolstad (44) mener dagens barn har godt av å se «Jul i Skomakergata».

LØPEGUTT: Marius Kleppe Kolstad som er barnebarnet til avdøde Henki Kolstad, spilte Jørgen som løp ærend for skomakeren og kjente hele byen. 


Foto: Foto: Jan Nordby / NRK
LØPEGUTT: Marius Kleppe Kolstad som er barnebarnet til avdøde Henki Kolstad, spilte Jørgen som løp ærend for skomakeren og kjente hele byen. Foto: Foto: Jan Nordby / NRK Vis mer

34 år er gått siden «Jul i Skomakergata» ble sendt på NRK første gang. Fortsatt er Skomakergata landets mest populære julekalendere.

Ifølge Platekompaniet selger dvd-en nesten dobbelt så mye som den nest mest populære julekalenderen.

Hele 73000 nordmenn har meldt seg inn i ei Facebook-gruppe som oppfordrer NRK til å sende serien igjen.

Da Dagbladet forrige helg skrev at programredaktør Hildri Gulliksen i NRK Super uttalte at innholdet, tempoet og den tekniske kvaliteten i serien føles fremmed for dagens unge seere, utløste det et voldsomt engasjement.

Nærmere tusen mennesker har den siste uka skrevet kommentarinnlegg om saken på Dagbladets nett- og Facebook-side.

Barna i Skomakergata Flere av skuespillerne som hadde roller er i dag fortsatt skuespillere. Henriette Steenstrup (39) hadde en statistrolle i julekalenderen.

Statist som 5-åring:Jenta i blå kåpe i midten er Henriette Steenstrup som husker at hun fikk pølser under filminnspillingen.  Foto: Jan Nordby / NRK
Statist som 5-åring:Jenta i blå kåpe i midten er Henriette Steenstrup som husker at hun fikk pølser under filminnspillingen. Foto: Jan Nordby / NRK Vis mer

- Jeg var fem år og hadde det stas med Pia fra barnehagen, sier hun — og husker spesielt godt at hun alltid sto først i køen til «Fru Enebær» (Nora Brockstedt) når det var pølser å få — fordi hun var minst og mest sulten.

Steenstrup har som kjent en allsidig karriere som skuespiller og komiker i blant annet «Nårje» og «Torsdag kveld fra Nydalen».

Frøken Anti-Hjul Skuespiller Inger Teien (75) spilte rollen som Frøken Anti-hjul.

- Det var veldig gøy å jobbe sammen. Henki Kolstad var et nydelig menneske som bidro til at innspillingen ble så pass morsom. Det var ingen av oss som skjønte at dette skulle bli en klassiker, sier hun.

Teien har siden den gang vært en aktiv frilansskuespiller, og er blant annet kjent fra rollen som «Guri Høyer» i «Hotel Cæsar».

- Stor opplevelse To av hovedrollene ble spilt av Marius Kleppe Kolstad som var den kjappe, blide Jørgen, og Tone Elisabeth Eriksen (49) som spilte Stine.

Marius Kleppe Kolstad er barnebarnet til avdøde Henki Kolstad som spilte selveste skomaker Andersen, og var ti år da serien ble sendt første gang.

Humorkarriere:  Det var ikke koselig jule-TV på NRK som satte fart på karrieren til Henriette Steenstrup. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
Humorkarriere: Det var ikke koselig jule-TV på NRK som satte fart på karrieren til Henriette Steenstrup. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer

- Det var en kjempestor opplevelse, slik jeg husker det. Det var ikke så store forhold på den tida, så bare det å komme til NRK for å spille inn serien, var spennende.

Kolstad jobber som frilansskuespiller, blant annet ved Riksteateret der han har satt opp «Jul i Skomakergata» som teaterforestilling.

Ble lege Tone Elisabeth Eriksen var 15 år gammel da hun fikk rollen som Stine. Hun hadde danset siden hun var fem år, og hadde vært involvert i flere produksjoner i ungdomsavdelinga til NRK.

- Jeg gikk i niendeklasse og tok trikken opp til innspillingen. NRK var en trygg og profesjonell arbeidsplass. Det var alltid koselig på settet, forteller Eriksen.

Etter å ha vært med i julekalenderen utdannet Eriksen seg på Statens Balletthøgskole, og jobbet som danser. Etter dansekarrieren studerte hun medisin, og jobber i dag som lege.

- Har satt dype spor Kolstad kan fortelle at barna hans er veldig glad i Skomakergata som altså ble sendt første gang i -79 og deretter i -81, -84, -88, -93, -98 og i 2003.

- Den er blitt en klassiker fordi den har satt dype spor i mennesker. Voksne har et sterkt forhold til serien på grunn av tradisjoner, sier Kolstad.

BRA FOR BARNA: Marius Kleppe Kolstad er barne barnet til Henki Kolstad og synes dagens barn har godt av å se noe annet enn actionfilmer. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BRA FOR BARNA: Marius Kleppe Kolstad er barne barnet til Henki Kolstad og synes dagens barn har godt av å se noe annet enn actionfilmer. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Han mener serien fortsatt er god nok til at den kunne blitt sendt på NRK i jula.

- Jeg mener NRK burde sende den igjen. Jeg tror barn har godt av å se den, nå som alt er så actionpreget, så kan den være bra med litt roligere kvalitet.

Minnerikt: Henki Kolstad som Jens Petrus Andersen og Inger Teien som Fru Anti-Hjul, ei kverulerende og frustrert dame som selvsagt smelter. - Henki Kolstad var et nydelig menneske, sier hun i dag. 


Foto: Jan Nordby / NRK
Minnerikt: Henki Kolstad som Jens Petrus Andersen og Inger Teien som Fru Anti-Hjul, ei kverulerende og frustrert dame som selvsagt smelter. - Henki Kolstad var et nydelig menneske, sier hun i dag. Foto: Jan Nordby / NRK Vis mer