TIL SEMIFINALEN: Adam Douglas (f.v.), Ida Maria og Didrik Solli-Tangen henger fortsatt med i «Stjernekamp», og er klare for lørdagens semifinale. Foto: Jula Maria Naglestad / NRK
TIL SEMIFINALEN: Adam Douglas (f.v.), Ida Maria og Didrik Solli-Tangen henger fortsatt med i «Stjernekamp», og er klare for lørdagens semifinale. Foto: Jula Maria Naglestad / NRKVis mer

Musikk-kommentaren

Ja, vi elsker «Stjernekamp» og «The Voice»

Musikkreality er høstens tv-vinner.

Tv-helga domineres av musikkreality: «The Voice» på TV 2 på fredager og «Stjernekamp» på NRK på lørdager. Musikk er selvfølgelig en viktig del også hos «Stjernekamp»-konkurrent «Skal vi danse».

Noen vil sikkert kalle det «karaoke-tv», men det kan ikke gå så galt når etablerte artister kjemper mot kommende stjerner og uoppdagede perler i vokalistenes eget «Farmen».

«Stjernekamp» er blitt en snakkis. Og om NRK ikke gir oss «Norges ultimate entertainer», er programmet både svært underholdende og et meget effektivt utstillingsvindu for deltakerne. For 2013-vinneren Silya skjøt karrieren fart, og flere andre har fått et oppsving.

Det tetter seg til nå. Tre gode og ganske forskjellige artister står igjen. Nivået har vært høyt. Den beste allrounderen har vist seg å være Adam Douglas, en importert amerikaner som hadde alt å vinne på å delta.

TRØKK: Adam Douglas (t.v.) gjør suksess i «Stjernekamp». Til høyre: Tommy Kristiansen. Foto: Jula Maria Naglestad / NRK
TRØKK: Adam Douglas (t.v.) gjør suksess i «Stjernekamp». Til høyre: Tommy Kristiansen. Foto: Jula Maria Naglestad / NRK Vis mer

Godt kjent i soul/bluesmiljøet fra før, men fremmed for de fleste andre. Her fikk han sin store sjanse, og han har brukt den godt. Douglas er uansett utfallet blitt «han flinke fra ‘Stjernekamp’».

De sju første programmene ble i gjennomsnitt sett av 799.000 – sjøl med konkurranse fra «Skal vi danse» på TV 2. Det gir en markedsandel på 53 prosent. At programmet engasjerer, viser den enorme interessen når VG og Dagbladet anmelder tolkningene live.

En unote ved «Stjernekamp» er at det kan bli i overkant «kosete». Alle får skryt i underholdningens navn, sjøl om det er lett å høre at ting ikke er på stell.

Sjøl om en av artistene sang konsekvent surt til hun ble vraket, vanket det stort sett godord fra dommerne. Tv-seerne gjennomskuer det og stemmer riktig. Interessant nok lander de ofte på samme konklusjon som anmelderne.

Men hva skjedde med Makedas altfor tidlige sorti?

«The Voice» hadde nær 500.000 seere første uke og har økt med noen tusen.

Deltakerne blir kanskje ikke stjerner, og at programmet skal kåre «Norges beste stemme» er selvfølgelig tøvete, all den tid det er ganske mange etablerte artister som kan gjøre krav på den tittelen. Men - det er fascinerende å se hvor mange skjulte, unge talenter som finnes der ute. Hvor kommer alle fra?

Mentorene og teamlederne viser et ekte engasjement og sliter med å velge. Følelsene ligger tett utenpå hos både dem og deltakerne. Klart det blir underholdende!

«Hver gang vi møtes» er også et fint konsept, men TV2 sliter litt. Årets premiereprogram tidlig på året trakk «bare» 529.000 seere – hele 279.000 færre enn året før.

Det er et hyggeligere konsept, og mindre «farlig» å stille opp på, fordi ingen stemmes ut. Veteraner som Ole Paus, Anne Grete Preus, Jonas Fjeld og Jan Eggum har vært med, men TV 2 klarer ikke å få kanonene – som Bjørn Eidsvåg, Åge Aleksandersen, Kari Bremnes, Stein Torleif Bjella, eller DumDum Boys' Kjartan Kristiansen for den saks skyld – til å stille.

Å få låtene sine tolket av andre artister i beste sendetid må være en drøm på mange måter, men det er også lett å forstå at mange kvier seg for å være så personlige - og ofte private - som programkonseptet legger opp til.

Selvfølgelig kan du styre mye sjøl, men hva svarer du etter et par glass rødvin når kolleger rundt bordet stiller spørsmål sjøl en tabloidjournalist vil kvie seg for å stille? Ingen kommentar?

Til tross for at Claudia Scott er med, er den kommende sjuende sesongen den svakeste på papiret.

Tshawe Baqwa blir nok et friskt pust, men valget av en marginal artist som Tone Damli og Trang Fødsel-medlem Hans Petter Aaserud understreker at kanalen har gravd dypt i bunken.

Men – det er opp til dem å overbevise oss når programmet er tilbake på nyåret.