Ja, vi elsker svake grupper

«I Norge elsker vi svake grupper. Men bare hvis vi kan synes synd på dem, og gi dem et tilbud. Slik Tove Janssons mummi-familie bestemte seg for å elske det usynlige barnet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sosialantropolog Marianne Gullestad er siste taler på en lang liste av fagpersoner som til enhver tid synes noen tar for stor plass. I sin artikkel Rehman skygger for andre (Aftenposten 01.08.02) redegjør hun for hvorfor Shabana Rehman burde overlate plassen sin til andre. Hun legger frem det hun kaller en «nøktern gjennomgåelse av Shabana Rehmans egen rolle i den norske offentligheten (...)» i en analyse på ti punkter. I stedet for å gå i rette med det Gullestad mener er en feilaktig virkelighetsbeskrivelse, angriper hun Rehmans person og diskvalifiserer hennes grunnlag for å ha en sterk posisjon i mediedebatten. Fire av punktene ufarliggjør Rehman ved å tilskrive hennes posisjon ytre og forgjengelige kvaliteter som slår an i en populærkultur.

Gullestad skriver seg inn i en historisk tradisjon av usaklig argumentasjon som særlig rammer kvinner. Hun snakker om sjarm, ungdommelighet og et vakkert ytre i en tabloid verden. At Rehman gjentatte ganger har vært utsatt for trusler om vold, nevner Gullestad i en bisetning. At Rehman med styrke hevder at fagpersoner og venstreintellektuelle i Norge har fortiet konfliktene i det flerkulturelle samfunnet, viser hun liten interesse for å lytte til. I angst for at det skal forkludre debatten. I angst for at folk ikke skal være nyanserte nok til å ha flere tanker i hodet samtidig. Ikke alt er kultur. Noe er kriminelt. Tvangsekteskap, omskjæring av kvinner og drap er kriminelle handlinger. Det bør ikke være en forventning hos noen at det skal være tema for dialog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer