Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jack Black fronter norsk metal

I storspillet «Brütal Legend».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  15. oktober slippes «Brütal Legend», et av spillselskapet Electronic Arts' (EA) største satsinger i år. I spillet følger vi roadien Eddie Riggs, spilt av Jack Black, idet han på magisk vis blir dratt inn i et alternativt univers der alt dreier seg om heavy metal.

Kjente artister som Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister og Rob Halford fronter spillet, og nå er den komplette låtlista sluppet. Blant noen av de største navnene innen metal finner vi også tre norske grupper: Dimmu Borgir, Enslaved og Emperor.

- Dette soundtracket tok flere år å sette sammen, siden vi ville at det skulle representere hver eneste sjanger innen metal, og samtidig ha den perfekt musikken for hvert eneste episke øyeblikk i spillet. Det er designet for å bli elsket av metalfans, og for de som ikke er det vil de enten konvertere dem eller få hodene deres til å eksplodere ... eller begge deler, uttalte spillets regissør Tim Schafer til spillnettstedet GameDaily.

Utenfor menigheten
- Dette er jo noe som skjer mer og mer. Du må jo prøve å få innpass på litt flere steder for å få bandet ditt ut til massene. Vi er jo allerede godt kjent i metalkretser, men om man bare spiller for menigheten kommer man seg jo ikke videre, sier Sven Atle «Silenoz» Kopperud i Dimmu Borgir til Dagbladet.no.

- Musikken vår er veldig cinematisk, så den passer sånn sett godt inn i spillverdenen. Vi har allerede hatt musikken vår med i trailerne til både «Hellboy» og «Stardust», og det er kult å se at musikken nå kommer inn i spill også, sier Kopperud videre.

Han tror at det ikke er tilfeldig at det nå satses mer på metal enn det tidligere har vært gjort.

- De ser ut som om de fleste større plateselskapene skjønner at metal er musikk som folk fortsatt kjøper, i motsetning til andre musikkformer som sliter med ulovlig nedlasting. Folk støtter opp om musikken, og sjangeren holder koken.

ER MED: Dimmu Borgir. Foto: SCANPIX
ER MED: Dimmu Borgir. Foto: SCANPIX Vis mer

Se nye veier
- Det er kult å se at det går den veien med musikk i dataspill. Det virker som om rock og metal er inn også hos den nye generasjonen, spesielt etter at spill som «Guitar Hero» og «Rock Band» slo an, sier Tomas Thormodsæter Haugen, også kjent som «Samoth» i Emperor, og fortsetter:

- Metall er en stadig voksende sjanger, og at kids nå oppdager den gjennom stadig nye forum er både kult for dem og for musikerne. Det har ikke vært brukt så mye av den musikken i spill så langt, men det går jo den veien. Og ser man på platebransjen i dag, må man være åpen for å se nye veier, sier Haugen til Dagbladet.no

Emperor luftet tidlig for plateselskapet muligheten for at spill som «Guitar Hero» kunne være et forum for å markedsføre musikken deres.
- Det er vel bare et spørsmål om tid før det dukker opp et ekstrem metal band, og skulle vi få muligheten, så er vi positive til det. De har jo brukt black metal-terminologien i flere år, dog noe komisk. Hvis du ser på en av figurene i det første «Guitar Hero»-spillet (Lars Ümlaüt, red.anm.), er han jo nesten som en blanding av Dimmu Borgir og Immortal, sier Thormodsæter Haugen.

- Har ventet på det
Det eneste bandet som er representert med to låter, er Enslaved. De har en stund merket at interessen for metal er voksende.

- Men i første omgang merker vi det veldig mye i forhold til film. Hardrock har vært brukt der ganske lenge allerede, men nå virker det som om også mer ekstreme former for musikken slipper til, sier Ivar Bjørnson i Øya-aktuelle Enslaved og legger til:

ER MED: Enslaved. Foto: TINA KORHONEN
ER MED: Enslaved. Foto: TINA KORHONEN Vis mer

- Men det er helt naturlig. Jeg har gått og venta på det, og synes det tok overraskende lang tid. Black Metal er jo veldig atmosfærisk musikk, og band som Dimmu Borgir og Emperor passer jo veldig bra inn i den verdenen der.

Bjørnson mener at fenomener som den amerikanske animasjonsserien «Metalocalypse» - som blant annet er inspirert av det skandinaviske metalmiljøet - har gjort at folk er blitt mer kjent med musikksjangeren i årene som har gått.

- Vi fikk bare vite at det var snakk om «et amerikansk spill», og tenkte da at det nok ble noe som hadde langskip og dverger med langt skjegg å gjøre. Når vi først skal ha vår spilldebut, er det tøft at det er glimt-i-øyet-varianten med Jack Black, og så er jo selvfølgelig fett å være i samme selskap med de andre store bandene i spillet, sier Bjørnson, og sier videre at han håper dette bare er starten:

- Det er veldig gammelt materiale, plata ble spilt inn for 14 år siden. Men kanskje vi kan få presentert oss videre i et annet spill senere? Musikken vår er veldig akkordbasert, så det kunne jo kanskje passet bedre i en «Guitar Hero»-setting enn noen av den kjappere metallen - sånne 320-slag-i-sekundet-prosjekter på vorspiel ville vel sendt folk rett på legevakta med senebetennelse, sier Bjørnson.

- Godt plukket
Ifølge Asbjørn Slettemark, nyansatt programleder i Lydverket på NRK, er det ikke tilfeldig at disse tre bandene er med på lista.
- I internasjonal sammenheng er det noen norske band som er husvarme, og alle disse tre er blant dem. Produsentene har også plukket ut fete låter av de tre bandene, så det er tydlig at det er gjort en god jobb med låtplukking.

ER MED: Emperor. Foto: SEBASTIAN LUDVIGSEN
ER MED: Emperor. Foto: SEBASTIAN LUDVIGSEN Vis mer

- Er du enig i at det nå synes å være en større aksept for slik musikk også i mainstreammarkedet?

- Hardrock og metal har alltid hatt sine svorne fans, og i ny og ne dukker sjangrene opp i mainstreamen. Første gang jeg skjønte effekten av lydveggen som er Dimmu Borgir, var da bandets single «Progenies Of The Apocalypse» dukket opp i traileren til «Hellboy». Sjelden har musikk passet bedre til et filmklipp.

- Når ser du for deg at det første ordentlig metal-Guitar Hero kan komme?

- Det kan ikke være langt unna. Drøye artister som shredderne i Dragonforce, som er med på dette soundtracket også, har fått sine gjennombrudd med «Guitar Hero», og med den enorme suksessen band som Dimmu Borgir, Suicide Silence, Job For A Cowboy og Killswitch Engage opplever om dagen, er markedet garantert klart for en ren metalutgave.

«Brütal Legend» slippes på Xbox 360 og PlayStation 3 den 15. oktober i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!