Jack Nicholson på offensiven

CANNES (Dagbladet): Han er Jack Nicholson, og han vet det. Derfor kan han sjarmerende proft by på seg selv, i alle fall lar han oss tro det. «Uansett er det ingen som kjenner den virkelige Jack,» sier han og hever øyenbrynene over solbrillekanten.

Nicholson stiller med skjegg, rufsehår, sitt elskeligste ulvesmil og - noe mange av oss er enige om - festivalens hittil beste skuespillerprestasjon. I Alexander Paynes «About Schmidt» er Nicholson den 66 år gamle Warren Schmidt, på vei inn i pensjonisttilværelsen på en bølge av stille desperasjon, i konflikt med seg selv, sin kone og sin gifteklare datter. Ingenting blir bedre av at kona dør. Den eneste Warren betror seg til er et seks år gammelt fjernadoptivbarn i Tanzania. Lille Ngudu mottar absurde brev fra den avlagte forsikringsmannen.

- Det var en miserabel fyr å gå inn i, en mann som lyger, hater sin kone og letter sitt hjerte for et ukjent barn. Det var en veldig krevende rolle. Han kan alt om tall og statistikk, men kjenner ikke sitt eget livs fakta. Tungheten hans, ganglaget - det var det første som kom til meg under innstuderingen.

- Mye av meg

I virkeligheten er Nicholson noen år yngre enn Warren, men han ser atskillig friskere ut. Han likte å spille gammel, påstår han, og likte å ha en filmkone på samme alder. Jack foreslo selv å gre hentesveis for å få personen til å se så tungsindig ut som han skulle.

- Jeg kunne ikke se meg selv i speilet i løpet av tre måneders filming, for jeg trodde aldri jeg skulle komme tilbake til meg selv. Dette er nok den minst forfengelige rolleprestasjonen jeg har gjort, og det er mye av meg i personen.

Jack Nicholson

  • Navn: Jack Nicholson, 65 år fra New Jersey, USA.
  • Om Jack Nicholson sa den berømte amerikanske kritikeren Pauline Kael at han «lar deg se inn i ham heller enn å kontrollere hva han lar deg se» .
  • En av verdens mest mangfoldige skuespillere, som uanstrengt kan veksle fra tungt drama til komedie. Ble berømt med «Easy Rider» i 1969.
  • Siden har han vunnet to Oscar for beste hovedrolle - «Gjøkeredet» og «Livets lyse side » . Dessuten Oscar for beste birolle i «Tid for ømhet» mot Shirley MacLaine.
  • Bor i dag sammen med Lara Flynn Boyle, mest kjent fra diverse TV-serier.

Alexander Payne balanserer mellom komikk og vemod, humor og desperasjon i sin konkurransefilm på festivalen, en blanding han sier han ikke kan forklare som annet enn en instinktiv prosess. Regissøren kontaktet Nicholson etter å ha sett ham i Sean Penns «Mistanken», hvor Jack også spilte pensjonist - en skuespiller som tillater seg å eldes på lerretet.

- Enhver forfengelighet kommer fra et ønske om å være så sannferdig som mulig mot rollefiguren, å være et instrument, sier skuespilleren.

- Å spille er alltid vanskelig, og det skal helst se ut som du ikke agerer. Jeg er litt av en perfeksjonist. På denne filmen så jeg ikke en gang på de daglige opptakene. For å kunne gå inn og ut av personen, må man jobbe tett med regissøren, og Alexander er bestemt. Men jeg må også tro at jeg vet mer enn noen andre, fortsetter Nicholson og flasher sitt berømte glis mot pressefolket.

Liketil på Croisetten

Formodentlig vet han godt at han glitrer klarest av alle stjerner på den 55. Cannes-festivalen, men mottar ethvert spørsmål vennlig forekommende, akkurat slik han har ord på seg for å motta sine fans. Nicholson skriver gjerne autografer, han snakker med beundrere og går uanstrengt rundt på sine elskede baseballkamper. Denne liketilheten gjør at folk også respekterer hans behov for privatliv, ifølge en tilstedeværende produsent som kjenner ham godt.

- Jeg var i Cannes første gang i 1969 med «Easy Rider», sier Jack.

- Forholdene var mindre og annerledes, folk slo seg lettere løs og ble vel fullere. Men mange av de jeg kjente da, er her ennå og arbeider fremdeles. Jeg er glad for å være her igjen, sier Nicholson og tipper sigarettasken i sitt alltid medbrakte askebeger.

Blomstrende besatt

- Ikke før jeg var i 50-åra skjønte jeg hvor besatt jeg var av dette yrket. Jeg blomstret seint. Dessuten har jeg vært velsignet med å kunne jobbe med regissører jeg vil arbeide med, og det er en nøkkel til å kunne vare - i tillegg til å gjøre forskjellige roller. Jeg setter min ære i å ikke spille den samme figuren om og om igjen. Hvis man fanges av en suksess og fristes til å gjenta seg selv en gang for mye - da er du ferdig.

Men Jack Nicholson er ikke død. Han blomstrer som aldri før.

TAR ALLE MED STORM: Jack Nicholson kom, så og vant Cannes i går, da han presenterte Alexander Paynes festivalfilm «About Schmidt», som han har hovedrollen i. - Alle kan spille en eller to roller. Det interessante er stadig å spille forskjellige personer, sier veteranen og filmfestivalens største stjerne.