Eurovision: Israelske Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision Song Contest med den metoo-inspirerte låten «Toy». Ingeborg Heldal og Marie Røssland gjestet Dagbladets Eurovision-studio. Video: Ørjan Ryland / Emilie Rydning / Marie RøsslandVis merVis merVis mer Vis mer

Eurovision Song Contest

Jack White blir Eurovision-vinner

Flere reagerte på likheten mellom Eurovision-vinneren «Toy» og White Stripes-låten «Seven Nation Army». Nå er Jack White blitt kreditert for låten.

I fjor vant den israelske artisten Netta Barzilai Eurovision Song Contest i Lisboa med låten «Toy». Låten ble hyllet for å være et originalt bidrag til sangkonkurransen, og The Guardian skrev at den «tente en Girl Power-flamme for Metoo-generasjonen».

LÅTSKRIVER: Jack White fra duoen The White Stripes er nå kreditert som forfatter på Eurovision-vinnerlåten «Toy». Foto: Reuters / NTB scanpix
LÅTSKRIVER: Jack White fra duoen The White Stripes er nå kreditert som forfatter på Eurovision-vinnerlåten «Toy». Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Det var imidlertid noen som mente de hadde hørt deler av låten før. Melodien i refrenget fikk tankene til å gå til en låt forbundet med sportsarrangementer, nachspiel og stadionkonserter:

«Seven Nation Army» av bandet The White Stripes. Låten ble utgitt i 2003, og vant blant annet Grammy for beste rockelåt.

Nå er White blitt kreditert som forfatter på poplåten, og kan dermed på sett og vis regne seg som vinner av Eurovision Song Contest. Dette melder The New York Times.

Ifølge den israelske avisa Ha'aretz kan det blant annet bety at White får rett til deler av inntektene fra Eurovision-vinnerlåten.

VANT EUROVISION: Israelske Netta stakk av med seieren i Eurovision Song Contest med låta «Toy». Nå har en nederlandsk TV-kanal laget en parodi som får flere til å reise bust. Video: Eurovision / BNNVARA Vis mer

- Kan saksøke

Allerede i mai påpekte flere musikkjournalister den angivelige likheten mellom Israels bidrag hadde og rockelåten.

- La oss håpe Jack White ikke hører denne før konkurransen. Det kan hende han saksøker, skrev musikkanmelder Ben Shalev i den israelske avisa Ha'aretz.

Noen måneder etter at Nettas Eurovision-seier var i boks, dumpet det et brev ned i postkassa til de to låtskriverne bak «Toy», Doron Medalie og Stav Beger.

Det var signert det internasjonale plateselskapet Universal, men inneholdt ifølge Barzilais manager ikke økonomiske eller juridiske krav.

- Det inneholdt ingen krav, men var et foreløpig, forklarende brev om saken, skrev det israelske nettstedet Ha'aretz, som igjen siterer Keshet TV.

«Stor krise»

Da saken først ble kjent, ønsket låtskriverne selv ikke å uttale seg på grunn av det juridiske aspektet i saken, men ifølge Times of Israel reiste Doron Medalie til USA for å prøve å løse «denne store krisen».

Eurovision-reglene sier som kjent at alle bidrag må være originale, og man må ikke langt tilbake i historien for å finne bidrag som er blitt diskvalifisert på grunn av plagiat.

Det er imidlertid ikke kjent om det faktum at Jack White er blitt kreditert for «Toy» vil ha konsekvenser for Eurovision-vinnerlåtens status som original låt.

At Jack White nå er kreditert for låten betyr ikke at låtskriverne har innrømmet eller bekreftet at noe plagiat har forekommet. Ifølge Jerusalem Post har Universal ikke saksøkt låtskriverne, og saken er derfor ikke avgjort i juridisk forstand.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. Nå får SuRie synge igjen. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer

Kontroverser

Oppseilingen til årets Eurovision-finale har vært preget av kontroverser.

For selv om Netta Barzilais høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» seilet til topps i fjorårets Eurovision-finale, ble det samtidig startskuddet for det som skulle bli en stor Eurovision-diskusjon i månedene som fulgte.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa nemlig Netta da førsteplassen var et faktum.

Hun fikk støtte fra landets statsminister Benjamin Netanyahu, som skrev på Twitter i natt at han ønsket at 2019-arrangementet skulle foregå i Jerusalem.

Flere reagerte på utsagnet, deriblant Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, sa Henriksen Waage til Dagbladet.

I september kom imidlertid kontrabeskjeden om at Tel Aviv var blitt valgt som vertsby for Eurovision Song Contest 2019, og ikke Jerusalem. Finalen går av stabelen 18. mai.

Den norske Melodi Grand Prix-finalen holdes lørdag 2. mars, og sendes direkte på NRK fra Oslo Spektrum.