Jacko-dødsfallet skapte mediekaos

Da sladdernettsted vant nyhetskampen.

VAR FØRST UTE: TMZ.com var først ute med å publisere nyheten om Michael Jacksons død. Det skapte et dilemma for konkurrerende medier.
VAR FØRST UTE: TMZ.com var først ute med å publisere nyheten om Michael Jacksons død. Det skapte et dilemma for konkurrerende medier.Vis mer

||| (Dagbladet.no): Michael Jacksons dødsfall i natt skapte kaos på internett, og panikk i redaksjonene til flere etablerte medier.

Det var nemlig ingen av de store mediene som først brakte nyheten om at Jackson var hentet av sykebil — men kjendisnettstedet TMZ.com. TMZ har et noe frynsete rykte, og er kjent for tidvis lav terskel for publisering.

Klokka 14.44 var også TMZ først med å rapportere at Jackson var død.

Dette skapte et dilemma for flere tv-stasjoner som rapporterte live fra hendelsen.

Krediterte ikke
- Gitt sakens følsomme natur, ville vi utvise varsomhet, heter det i en uttalelse fra CNN, som ironisk nok har samme eier som TMZ (Time Warner).

CNN — og en rekke andre tv-stasjoner og nettaviser — valgte derfor å ikke kreditere TMZ. I stedet valgte de å vente på Los Angeles Times, som sprakk nyheten drøyt ti minutter etter TMZ.

Mange valgte også å vente på en offisiell bekreftelse fra rettsmedisineren, som kom over to timer etter dødsfallet, før de valgte å rapportere det.

- Det er så typisk. Vi har fått hundrevis av spørsmål fra konkurrerende redaksjoner som spurte «er dere sikre»? Det er et rart spørsmål. Om ikke vi var sikre, ville vi aldri publisert, sier redaktør Harvey Levin til Los Angeles Times.

- En merkedag
Flere nettsteder - blant dem Los Angeles Times og AOL - knelte i minuttene etter at nyheten sprakk.

- I dag var en merkedag i internetts historie. Vi har aldri sett liknende i forhold til omfang og dybde, heter det i en uttalelse fra AOL.

Også de sosiale mediene merket dødsfallet godt.

Twitter melder at antallet meldinger ble fordoblet rett etter at dødsfallet ble kjent.

- Nyheten ga det største antallet meldinger siden presidentvalget i USA, heter det i en uttalelse fra nettstedet.

Facebook rapporterer at oppdateringsfrekvensen på deres sider ble tredoblet.

• Også Dagbladet.no siterte TMZ, men oppdaterte utover natta da det kom motstridende opplysninger om Jacksons helsetilstand.