«Jacko» på bristepunktet

Ingen vet når juryen i saken mot Michael Jackson kommer med sin avgjørelse. Dommen kan komme i dag, men det kan også ta uker før «Jacko» får beskjed om han er skyldig.

NEW YORK (Dagbladet): I dag starter juryen sin andre uke med forhandlinger. Foreløpig har juryen bare sittet alene sammen i 25 timer.

Noen kilometer fra rettslokalet i Santa Maria, California, har Michael Jackson søkt tilflukt på ranchen sin - Neverland.

Og er han ikke der - «Jacko» har de siste dagene gått ut og inn av sykehuset - er det grunn til å tro at popstjerna får medisinsk hjelp.

I amerikanske medier blir det hevdet at Jackson nå lider av både underernæring, og at han mentalt er på bristepunktet.

De færreste trodde at juryen ville klare å komme til enighet den første uka de satt sammen. Bevisene mot Jackson er ikke krystallklare, men rekken av indisier er rimelig overbevisende.

I California er det ikke uvanlig at en jury i en straffesak kan bli sittende sammen i flere uker. Det er flere eksempler på at det har tatt flere måneder før skyldspørsmålet er avgjort.

Dommeren instruerte de åtte kvinnene og de fire mennene i Jackson-juryen, før de trakk seg tilbake. Instruksjon var på hele 98 sider. Juryen skal vurdere 684 forskjellige beviser. Samtidig må de legge til grunn hva de 140 vitnene sa i retten.

-  Det er ikke unormalt at en jury blir sittende lenge. Jeg vil tro at de fortsatt drøfter bevisene, sier Susan Filan, tidligere statsadvokat fra Connecticut som har fulgt saken mot Jackson for TV-kanalen NBC.

Michael Jackson er til sammen tiltalt for 10 lovbrudd. Ved siden av anklagene om å ha misbrukt en 13 år gammel gutt seksuelt, er han også blant annet tiltalt for falsk forklaring og utpressing.

En av USAs fremste jurister, advokat Robert Shapiro, tror Michael Jackson blir dømt.

Shapiro, som tidligere har forsvart kjendiser som O.J. Simpson, mener bevisene statsadvokat Tom Sneddon la fram i retten holder til å få dømt Jackson.

-  Jeg blir forundret om Jackson ikke blir dømt for å ha misbrukt 13-åringen seksuelt, sier Shapiro.

Hvis de 12 jurymedlemmene ikke blir enige - en såkalt «hung jury» (delt jury) - kan saken bli avvist. I California må en jury være enig. Det er ikke sannsynlig, men absolutt mulig at juryen ikke klarer å samle seg.

VENTER I SPENNING: Michael Jackson venter nå i spenning på om juryen vil finne han skyldig i å ha misbrukt et barn seksuelt.