BLIR TV-SERIE: Prins Harald i armene til mamma, kronprinsesse Märtha. Historien om kongefamiliens flukt til og liv i USA under krigen blir nå til NRK-serien «Alt for Norge». Foto: Frederick William Ralph / NRK
BLIR TV-SERIE: Prins Harald i armene til mamma, kronprinsesse Märtha. Historien om kongefamiliens flukt til og liv i USA under krigen blir nå til NRK-serien «Alt for Norge». Foto: Frederick William Ralph / NRKVis mer

«Alt for Norge»

Jackpot for kommende dramaserie om kongefamilien

«Alt for Norge» satses på.

(Dagbladet): Produksjonsselskapet Cinenord tar i dag med seg over 50 millioner kroner i et jafs fra Norsk filminstitutt (NFI).

I dag kom meldingen om fordelingen av årets insentivmidler, og det er tv-seriene «Wisting» og «Alt for Norge» som tar mesteparten av potten på 57 millioner kroner.

Krigsdramaet «Alt for Norge», som skal sendes på NRK i 2020, tildeles 26,2 millioner kroner i støtte.

- Det er utrolig gledelig å ha mottatt dette tilskuddet til et prosjekt som er så viktig for vår historie. Vår ambisjon er å lage en fantastisk tv-serie, med kvalitet i alle ledd, forteller produsent i Cinenord, Silje Hopland Eik, i pressemeldingen.

Krimserien «Wisting», basert på forfatter Jørn Lier Horsts bøker om etterforskeren William Wisting, tildeles 26 millioner kroner. Begge prosjektene produseres av Cinenord, som er basert i Oslo.

I tillegg tildeles dramaserien «Fremvandrerne», signert Rubicon og Lilyhammer-skaperne Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, fire millioner kroner.

Serien tar for seg mennesker fra fortida som søker tilflukt i det moderne Norge, skriver NFI.

Lørdag skrev Dagbladet at den livsfarlige og dramatiske flukten til kronprinsesse Märtha fra Europa til USA i 1940 blir tv-serie. Cinenord har jobbet med serien i snart sju år.

- I USA fant vi til vår store overraskelse masse upublisert materiale om reisen til Märtha, og hennes kamp for å støtte Norge under andre verdenskrig. En helt utrolig historie, uttalte manusforfatter i Cinenord Alexander Eik til Dagbladet.

- Tv-serien starter på mange måter der Erik Poppes filmsuksess, «Kongens nei», slutter, fortalte manusforfatterkollega Linda May Kallestein.

NFIs insentivordning ble innført i 2016 og er underlagt Norges Filminstitutt (NFI) via Kulturdepartementet. Ordningen skal stimulere store utenlandske produksjoner til å lage film og tv-serier i Norge ved å refundere opp til 25 prosent av innspillingsutgiftene.

«Snømannen», «Downsizing»,«Mission Impossible 6: Fallout» og 22-juli-filmen til Netflix, «Norway», er tidligere tildelt insentivmidler.