Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spillpolitikk:

Jackpot i kunnskapsløshet

Opposisjonen jubler over flertall for ny og strengere spillpolitikk. På Malta og i London jubler de internasjonale spillselskapene enda høyere.

LYKKE TIL: – Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, uttalte Bekkevold i forbindelse med opposisjonens enighet om ny spillpolitikk. På vegne av den internasjonale spillbransjen: Til lykke – og lykke til!, svarer artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LYKKE TIL: – Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, uttalte Bekkevold i forbindelse med opposisjonens enighet om ny spillpolitikk. På vegne av den internasjonale spillbransjen: Til lykke – og lykke til!, svarer artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Stikk i strid med hva det umake paret Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet) ønsket å oppnå med sitt såkalte «Dok. 8»-forslag, er det internasjonalt regulerte aktører som oss i Folkeautomaten som sitter igjen med jackpot når Stortinget vedtar sine nye spillpolitiske tiltak 7. mai.

Hvorfor er det sånn?

Først og fremst fordi tiltakene er hårreisende kunnskapsløse og tar utgangspunkt i en virkelighet som ikke finnes. Dernest fordi dette bare dreier seg om symbolpolitikk.

Bekkevold og Trettebergstuen ønsker inderlig å blokkere nordmenns tilgang til internasjonale spillsider på nettet.

Helst vil de ha såkalt IP-blokk, men må nøye seg med den mye mildere DNS-løsningen, ettersom resten av Stortinget ikke synes det er noen god idé å bli assosiert med nordkoreansk sensur.

Uansett løsning: Enhver blokkering av denne typen er i utgangspunktet forbudt etter EØS-avtalens artikkel 36, tjenestefrihetsbestemmelsen.

Dette punktet er helt sentralt i EUs prinsipp om fri flyt av varer og tjenester, og regjeringen vil ha en nærmest umulig oppgave foran seg for å flytte på denne kampesteinen av en forordning.

Velger staten likevel å prøve, vil saken være ekstremt ressurskrevende (les: dine og mine skattepenger) og ta årevis.

Imens spinner den internasjonale spillindustrien videre som ingenting er skjedd, og Norge ser ikke en skattekrone av de mangfoldige milliardene som går ut av landet hvert eneste år.

Isolert sett bra for oss i Folkeautomaten. I realiteten ganske ræva for alle på lang sikt.

Ikke minst er det ganske bånn i bøtta for menneskene Bekkevold og Trettebergstuen sier tiltakene er laget for: De spillavhengige.

Jo lengre man ønsker å seigpine det døende norske spillmonopolet, jo lengre tid tar det å få på plass effektive bransjetiltak som faktisk virker.

I våre naboland har man valgt å gå bort fra enerettsmodellen til fordel for en lisensordning, der det stilles like og strenge krav til alle regulerte spilltilbydere.

Resultatet? Færre spillavhengige.

Det siste ønsker for øvrig Stortinget å oppnå i Norge ved blant annet å stramme inn på det enorme reklametrykket fra Norsk Tipping.

Det synes jeg naturligvis er en strålende idé, ettersom denne genistreken kombinert med en ikke-fungerende blokkering av utenlandske spilltilbydere, gir selskaper som Folkeautomaten en enda bedre konkurransesituasjon. Jeg hører jubelen helt fra Malta til London.

Kall det gjerne en uventet jackpot.

Ikke overraskende, ser denne realiteten ut til å ha gått gla´gutten Geir Jørgen Bekkevold hus forbi. For hvem bryr seg vel egentlig om de spillavhengige og verden for øvrig når man kan innkassere en tilsynelatende politisk seier?

– Jeg er veldig glad for at vi har fått flertall for veldig mange av forslagene våre. Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, uttalte Bekkevold.

På vegne av den internasjonale spillbransjen: Til lykke – og lykke til!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media