Jackson-familiens forbannelse

Når Janet Jackson fredag entrer scenen i Oslo Spektrum, bærer hun på en historie som overgår de fleste TV-såper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Janet er den yngste av søsknene i Jackson-familien, og i øyeblikket den mest suksessrike. Mens Michael står til den merkverdige nesen i skandaler, legger Janet land etter land under seg med den kritikerroste turnéen The Velvet Rope.

Jackson-familiens historie har fellestrekk med Kennedy-familiens; suksess og skandaler har fulgt hverandre i mange år, og bak det hele står ambisiøse foreldre.

Jackson-flokken talte til slutt ni barn: Maureen (1950), Jackie (1951), Tito (1953), Jermaine (1954), La Toya (1956), Marlon (1957), Michael (1958), Randy (1961) og Janet (1966).

I DEN UAUTORISERTE BIOGRAFIEN«Michael Jackson - the magic and the madness» forteller forfatteren J. Randy Taraborelli hele historien om den fattige familiens vei til berømmelsen. Kranbilføreren Joe Jackson og kona Katherine begynte tidlig å dytte sønnene fram i håp om ære, rikdom og berømmelse. Foreldrene var musikalske; Joe likte blues og spilte gitar, Kathy spilte piano og klarinett og hadde en vakker sopranstemme. Michael har sagt at han har arvet stemmen fra henne, og at hans tidligste minner dreier seg om moren som synger for ham. Familien på 11 bodde i et lite hus med to soverom, bad, stue, kjøkken og en liten kjeller i 2300 Jackson Street i Gary, Indiana, i et nabolag som bare besto av svarte. Faren trodde på beinhard disiplin, og nølte ikke med å slå barna hvis han syntes de fortjente straff. Moren tilhørte Jehovas Vitner, og hadde en sterk innflytelse på Michaels liv og tro. Alle barna måtte bidra til fellesskapet hjemme, og foreldrene var svært restriktive med å la dem leke ute.

Pappas gitar fikk ingen røre. Likevel snek Jackie, Tito og Jermaine seg til å låne gitaren om kveldene når faren gikk på jobb.

De sang og spilte, og moren lot dem holde på. Men en dag røk en streng på gitaren, og faren oppdaget virksomheten. Joe ga Tito juling, men etterpå lot han guttene få vise hva de hadde lært. Og de gjorde et sterkt inntrykk på ham.

- JEG BESTEMTE MEG FOR å la guttene få drive med musikken. Jeg så for meg at de gjorde folk lykkelige ved å dele talentet sitt med dem, et talent som de kanskje hadde arvet fra meg, sier han.

I 1964 er The Jackson 5 et faktum. Michael er 6 år og allerede frontfiguren.

I 1965 vinner de en lokal talentkonkurranse med The Temptations-låta «My Girl». Pappa Joe blir managerens deres og kjører dem rundt på spillejobber i en Volkswagen Van. Gruppa vinner haugevis av talentkonkurranser og blir vurdert av flere plateselskaper. Til slutt er det Berry Gordy Jr. som skriver kontrakt med Jackson-brødrene, og Motown-eventyret begynner.

I 1969 har de sin første opptreden sammen med Diana Ross og Supremes på The Hollywood Palace. Ross får æren av å ha oppdaget Jackson-brødrene. Selv om det er et stykke fra sannheten, var det et smart PR-stunt.

I januar 1970 topper «I Want You Back» listene i fire uker i USA, og sangen blir en millionselger. Deretter fulgte suksessene

«ABC», «The Love You Save», «I'll Be There» (som er Motowns mestselgende singel)og «Never Can Say Goodbye», hele tida med Michael i spissen.

Guttene er nå oppslukt av showbusiness, og er tapt for alle muligheter for en normal oppvekst.

Michael har fortalt at da han var 11, satt han av og til og stirret ut av vinduet i Motown-studioet. Nedenfor var det en park der barna lekte.

-JEG STIRRET PÅ DEM i undring. Jeg kunne ikke forestille meg en slik frihet, et sorgløst liv. Jeg ønsket mer enn noe annet å kunne gå min vei og gjøre som dem. Når du er ung og må jobbe, kan verden virke grusomt urettferding. Bortsett fra Michael, er er det ingen som har hatt så stor suksess med sin solokarriere som Janet. Jermaine har vært nærmest, men som med brødrene Jackie, Marlon, Randy og Tito har det aldri riktig tatt av.

Søsteren La Toya, som tidligere var et høyt elsket medlem av familien, er nå helt utstøtt. Hun har blant annet posert naken i magasiner som Penthouse og Playboy. Men ikke nok med det:

I boka «Growing up in the Jackson-family» skrev hun at barna ble seksuelt misbrukt, voldtatt og slått av faren. Seinere har hun også sagt at Michael misbruker smågutter og betaler foreldrene for å tie.

Jackson-familien har i det hele tatt vært utsatt for mange prøvelser. Foreldrene Joe og Katherine har flere ganger vært på randen av skilsmisse. Og alle brødrene, bortsett fra Michael, har arvet farens hang til utenomekteskaplige sidesprang.

SOM 18-ÅRING FLYKTET JANET inn i et ekteskap med den narkomane sangeren James De Barge. Det varte ikke lenge.

Seinere har Janet, som blir omtalt som den mest normale i Jackson-familien, avslørt en rekke detaljer om familien. Hun har slitt med depresjoner og dårlig selvtillit på grunn av den turbulente oppveksten. Om plata «The Velvet Rope», sier hun i et intervju:

-Den handler om alle tårene som har formet meg til den personen jeg er i dag. Følelsen av å være verdiløs. Følelsen av skyld, skam og ensomhet som jeg gjennom årene har fortrengt gjennom å leve i en drømmeverden.

-Det er ikke enkelt å ha alt, men likevel være trist inni seg.

FORTRENGTE FØLELSER:</B> Janet blir karakterisert som den mest normale av Jackson-søsknene. Selv sier hun at hun har fortrengt følelsen av skam og ensomhet gjennom å leve i en drømmeverden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer