Jackson-kaos...på damenes aften

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Michael Jackson skapte hodebry for American Music Awards i dag tidlig. Først fikk heldigvis de unge divane Alicia Keys, R&B-trioen Destiny's Child og ikke minst avdøde Aaliyah oppmerksomheten.

Klassisk Michael Jackson kaos helt på tampen av stjernedrysset i Los Angeles i morges norsk tid. Helt til det siste var det uvisst om og eventuelt hva Michael Jackson skulle gjøre under prisutdelingen, der han ble hedret med prisen «århundrets artist».

Antiklimaks

Først skulle pop-kongen opptre, deretter trakk han seg fra hele showet. Så var han villig til til å gjøre et opptak, men det gikk også i vasken. Deretter var planen å vise en ny versjon av videoen «Man In The Mirror» fra 1988, men i siste øyeblikk fikk hans manager sørget for at videoen ikke ble vist.

Dermed var den 29. prisutdelingens aller største antiklimaks et faktum: Forventningene var store da Jacksons karriere ble oppsummert og da han kom på scenen til stående applaus.

Salen - og de mange millioner som fulgte sendingen på fjernsyn - ventet og ventet på Jacksons overraskelse. Men Jackson hadde ikke noe annet å by på enn en ydmyk takketale, som kuliminerte med en stor takk til skuespilleren Marlon Brando, som han omtalte som «min andre far».

Utdelingene krangler

Deretter var alt over - og i salen sto måpende artistkollegaer, i alle mulige kategorier, både med og uten American Music-pyramideaktige statuer. I kulissene reiv produsentene seg i håret i fortvilelse.

Arrangørene for den store prisutdelingen vil garantert gi prisen «årets trøbbelmaker» til Michael Jackson. For «alle» ventet mer fra popkongen.

Årsaken til kaoset skal være at Michael Jackson ønsker å opptre på den mer prestisjetunge Grammy-utdelingene senere i vinter.

American Music Awards beskyldes for å ta glansen av Grammy-prisen, og konkurransen mellom de to prisutdelingene blitt skjerpet. Sjefene for de to utdelingene har brukt sterke ord om hverandre og de to utdelingene de siste dagene.

- Dette er unødvendig. Det er ikke slik i filmverdenen. Der kan artistene være med både på American Film Institute Awards, Golden Globe og Oscar, sa sangeren Sheryl Crow om bråket rundt utdelingen, mens Garth Brooks, som rørt mottok pris for lang og tro tjeneste, var tindrende klar overfor pressen etter showet.

- Hvis noen artister ikke får opptre på Grammy-utdelingen fordi de er med på Amerivan Music Awards, så er det tragisk. For musikken - og for artistene. Stopp skitkastingen. For ingen av utdelingene er noe som helst uten artistene.

Fantastisk år

Årets nykommer Alicia Keys, Destiny's Child og Aaliyah, som omkom i en tragisk flyulykke i august i fjor, fikk flere priser hver under prisutdelingen, som ellers forløp ganske smertefritt under ledelse av Sean «P. Diddy» Combs og skuespilleren Jenny McCarthy.

Countryartisten Tim McGraw fikk også to priser, men artisten som feiret mest, var Alicia Keys, som blant annet fikk priser for beste nye artist.

- Dette har vært et fantastisk år. Et helt utrolig år, jublet 20 år gamle Keys. Hun har solgt 4,2 millioner plater i USA, og er også nominert i seks kategorier foran årets Grammy-utdeling.

Destiny's Child-trioen har forståelig nok gått tom for takke-fraser etter å ha blitt hyllet på all verdens prisutdelinger for sitt «Survivor»-album.

- Hva skal vi si? Takk, takk og takk, kvitterte jentene, som snart tar en pause som band.

OVERRASKET:</B> - Vi forventet ikke noen pris i det hele tatt, bedyret Destiny's Child da de sikret seg to priser under American Music Awards. Ingen band har blitt hyllet mer enn R&B-trioen de siste månedene.<P>
SKAL, SKAL IKKE: Michael Jackson sørget for grå hår for produsentene for American Music Awards i morgentimene i dag norsk tid.
FORNØYD: Alica Keys ble årets nykommer under American Music Awards i dag tidlig.