Jackson skal produsere «Hobbiten»

Det blir to filmer - etter mye støy.

(Dagbladet.no): Etter mye om og men har Peter Jackson signert en avtale om å produsere to filmer basert på Tolkiens «Hobbiten». Avtalen sier ikke ett ord om at han skal regissere filmene, men dette er i hvert fall et tydelig tegn på at det blir noe av det mye omdiskuterte hobbitfilm-prosjektet.

Han fikk Oscar for regien på «Atter en konge», men har ligget i konflikt med produksjonsselskapet New Line Cinema om fortjenesten fra den enorme kommersielle suksessen filmene også er: Filmene skal ha spilt inn voldsomme 17 milliarder kroner - eller tre milliarder dollar.

Saksøkte filmselskapet

Alle tre er på IMdbs oversikt over de 15 mest sette filmene i verden. Den siste av de tre, «Atter en konge», er på andreplass, bare overgått av «Titanic».

Jackson saksøkte filmstudioet i mars 2005. Han mente han ikke hadde fått tilfredsstillende vederlag for salget av merchandise, video og dataspill som fulgte i kjølvannet av filmene.

Halvannet år senere svarte New Line Cinema ved å fortelle Peter Jackson og selskapet hans Wingnut Films at de ikke ønsket å jobbe videre med dem på hobbitprosjektet.

Fansen raste, Jackson og manusforfatter Fran Walsh ble svært skuffet - og ga et tydelig stikk til New Line Cinema i et brev på Ringenes Herre-nettstedet TheOneRing.net:

- Å lage en film skal komme fra hjertet - det er ikke et spørsmål om en forretningsavtale, skrev de to.

HOBBITER I FARE: De fire hobbitene setter ut på en farlig ferd i den første «Ringenes herre»-filmen. De to kommende hobbitfilmene skal ta for seg tida før «Ringenes herre»-trilogien starter. Foto: FILMWEB
HOBBITER I FARE: De fire hobbitene setter ut på en farlig ferd i den første «Ringenes herre»-filmen. De to kommende hobbitfilmene skal ta for seg tida før «Ringenes herre»-trilogien starter. Foto: FILMWEB Vis mer

Regissøren ikke klar

Nå sier Jackson at den ferske avtalen har gjort Wingnut Films i stand til å «starte på et nytt kapittel med våre gamle venner på New Line».

- Jeg er veldig glad for at vi har klart å legge uenigheten bak oss. Vi er glade for å fortsette vår ferd gjennom Midgard, sier han ifølge BBC.

Det har blitt sagt at Jackson er for travel til å stå for regien, og det har vært spekulert i andre regissører. I april i år kommenterte «Spider-Man»-regissøren Sam Raimi påstandene om at han skulle regissere «Hobbiten»:

- Peter Jackson er kanskje den største filmskaperen på planeten akkurat nå. Jeg vet ikke helt hva som skjer med meg nå. Først og fremst er dette Peter Jackson og Bob Shaye sine filmer. Hvis ikke Peter vil gjøre det, og Bob ønsker at jeg skal gjøre det, og begge synes det er greit at jeg overtar tøylene, så ville det være stort, sa Raimi.

I siste melding fra New Line Cinema er fremdeles regissøren i det uvisse, men det framgår at de to hobbitfilmene skal spilles inn samtidig, med planlagt lansering i 2010 og 2011.Ifølge Jackson skal filmene dekke hendelsene som kommer før handlingen i «Ringenes Herre»-trilogien.

GANDALF ER MED: Da Jackson trakk seg fra «Hobbiten», sa han at Sir Ian McKellen (68) gjerne måtte spille Gandalf om han ville. - Jeg ville blitt skuffet om de ikke vil ha den opprinnelige Gandalf. Jeg funker fremdeles og arbeider godt, <a href=\'http://www.dagbladet.no/kultur/2007/10/15/515096.html\'>sa McKellen i oktober</A>.
GODE VENNER: Sam er Frodos beste venn underveis mot tilintetgjørelsen av den farlige, mektige ringen.
SKAL PRODUSERE: Peter Jackson er med når «Hobbiten» blir film - som produsent.
SOM REGISSØR: Peter Jackson (i midten) instruerer Billy Boyd i rollen som hobbiten Pippin, mens Viggo Mortensen (til høyre) ler.