Jacobsen=kassasuksess

John M. Jacobsen gratuleres av norske filmprodusenter: Hele 89000 nordmenn så «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» i helga. Jacobsens film redder filmbransjen fra nok et bunnår.

- Det er akkurat dette vi trenger, sier Tom Remlov, Bente Erichsen og andre kolleger av Jacobsen - som møttes i produsentforeningens spillefilmutvalg like etter at gla'tallene tikket inn fra kinoer over hele landet i går.

Og det er nesten titaniske dimensjoner over åpningstallene for den nye norske tegnefilmen: Med nesten fire millioner billettkroner i kassa og 89000 besøkende etter tre kvelder, er den bare slått av «Titanic» i år.

- Jeg hadde en nøktern prognose på at den ville spille inn 2,3 millioner kroner den første helga. Og så blir det nesten fire millioner. Vi kunne ikke engang drømme om dette, sier John M. Jacobsen.

Hilser banken

Den ellers så ubevegelige filmprodusenten - som også har regien på «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» - smiler nesten entusiastisk i skjegget. Hadde det vært hans stil, ville han ha hoppet i været av glede. Men slik er Jacobsen ikke, så han nøyer seg med følgende:

- Det er hyggelig å kunne hilse til banken og si at de får tilbake pengene sine.

Budsjettsprekk

For alternativet til suksess var økonomisk katastrofe for Jacobsen og hans selskap Filmkameratene. Produsenten måtte nemlig ta opp banklån for å få laget ferdig «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» da budsjettet økte til 35 millioner kroner.

- Vi var langt ute økonomisk sett med denne filmen, sier han.

Tallene varmer også for resten av den norske filmbransjen, som så langt i år har hatt dårligere besøk på sine filmer enn noen gang før.

Selv fjorårets bunnrekord, med et gjennomsnittlig besøk på snaut 40000 på hver norske film, blir stort i forhold til årets tall: Før fredagens «Solan...etc»-premiere var gjennomsnittbesøket for årets seks norske filmer på 22000.

Men med en slik pangstart som «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» fikk i helga, er det svært sannsynlig at den holder koken til langt over en halv million besøkende. Da har den alene passert det totale besøkstallet for alle norske kinofilmer i fjor.

- Det er slike lokomtiver som dette bransjen trenger, sier Jacobsens produsentkolleger.

SUKSESS: John M. Jacobsen gratuleres av filmprodusentkollega Bente Erichsen etter helgas suksesstall for 'Solan, Ludvig og Gurin med reverompa'.