Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jad og Robert forklarer hvordan det henger sammen

1,8 millioner hører på den vitenskapelig-filosofiske podcasten «Radiolab».

RADIOLAB: Jab Abumrad og Robert Krulwich driver verdens mest populære podcast om vitenskapelige og filosofiske spørsmål. Foto: MarcoAntonio.com
RADIOLAB: Jab Abumrad og Robert Krulwich driver verdens mest populære podcast om vitenskapelige og filosofiske spørsmål. Foto: MarcoAntonio.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(RETT PÅ NETT): «Radiolab is supported, in part, by the National Science Foundation and by the Alfred P. Sloan Foundation, enhancing public understanding of Science and Technology in the modern world. More information about Sloan at sloan.org.»

Hvor ofte har jeg ikke lyttet til denne podcastintroduksjonen, eller varianter av den? Det er definitivt
snakk om et meget solid tresifret antall ganger, for uka blir ikke helt den samme uten den filosofisk-vitenskapelige hyggestunden som er «Radiolab».

Hvem var den såkalte «pasient null»? Hvordan bidrar hjernen til å gjøre meg til den jeg er? Hva er farger? Hva er egentlig fart? Og hvordan kan egentlig Ravels «Bolero» være et symptom på en dødelig sykdom?

Det er slik emner «Radiolab» tar opp, når vitenskapsjournalistene og gladguttene Jad Abumrad og Robert Krulwich spør hvordan ting egentlig henger sammen der ute i grenselandet mellom hard vitenskap og menneskelig erfaring. Programlederne med gjester gir svar i et format som sprenger de fleste rammer både for tradisjonell vitenskapsjournalistikk og for fagformidling i sin alminnelighet.

Stikkord: Nysgjerrighet, sprudlende formidlingsglede, lekne tankeeksperimenter og avmystifisering av kompliserte spørsmål - presentert med meget innovativ bruk av redigering, musikk og lyddesign.

Det siste på et nivå som nærmer seg kunst, signert fenomenalt flinke Abumrad, som er universitetsutdannet i eksperimentell komposisjon og musikkproduksjon. Han er en mester i kjappe, rytmiske dialogkutt, og bruker lydeffekter og musikk til på en måte få andre i radiomediet gjør ham etter. Sammen med den idiosynkratisk humoristiske og lett ertende tonen mellom de to programlederne, bidrar det til å gjøre «Radiolab» til en lytteopplevelse utenom det vanlige.

Nå for tida er «explaining» en av de vikigste trendene i journalistikken. Journalister skal ikke bare skildre virkeligheten, men også forklare den. Det komplekse skal gjøres begripelig, det abstrakte håndfast.  

«Radiolab» har holdt på med dette siden 2002. Her hjemme hadde vi forsåvidt en meget tidlig explainer-forløper og «Radiolab»-slektning i Otto Øgrims og Helmut Ormestads herlige programserie «Fysikk på roterommet» allerede på 1960-tallet, men det må vel sies at Abumrad og Krulwich opererer på et litt annet nivå, og med en noe videre horisont.

Som så mye annet av det beste i amerikansk podcasting, er «Radiolab» egentlig et radioprogram. Det produseres av WNYC i New York, og distribueres til mer enn 300 public radio-stasjoner i USA. Men de fleste av de 1,8 millioner lytterne hører det som podcast. «Radiolab» nytes best med fullt fokus, og da er det intime podcastformatet og et par øreplugger perfekt.

Værsågod, bli litt klokere og gladere.

Radiolab hører du på podcastens nettside eller i iTunes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!