- Jaden er en fantastisk sjarmerende ung skuespiller

Harald Zwart har flere millioner mellom hendene enn noen annen norsk regissør. Nå skal han regissere filmen som skal gjøre Will Smiths tiårige sønn til stjerne.

KARATE KID: Jaden Smiths skal spille Karate Kid i nyinnspillingenen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Peter Kramer)
KARATE KID: Jaden Smiths skal spille Karate Kid i nyinnspillingenen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Peter Kramer)Vis mer

Hvem husker ikke 80-tallets store filmslager «Karate Kid» – filmen som fikk «alle» til å ta karatetimer? Til sommeren starter Hollywood-stjerna Will Smith innspillingen av en helt ny versjon – med sin egen sønn Jaden (10) i hovedrollen.

I går ble det klart at Harald Zwart fra Fredrikstad reiser til Beijing for å regissere filmen. Til Dagbladet sier Zwart at han er full av respekt for oppdraget:

– Det er jo et ikon av en film og det er klart jeg går inn i prosjektet med respekt. Da jeg hørte Will (Smith) og Sonys entusiasme for prosjektet ble jeg overbevist. Dette kan definitivt gjøres igjen for et helt nytt publikum, skriver Zwart i en e-post fra Los Angeles.

Jackie Chan er med
I fjor ble Will Smith kåret til Hollywoods mektigste skuespiller, og han vil selv produsere «Karate Kid». Ifølge det amerikanske bransjebladet Variety er filmen spesialdesignet for å gjøre sønnen Jaden til stjerne.

– Når du klarer å få din egen sønn inn i en hovedrolle, da er du mektig, sier Kjetil Lismoen, redaktør for det norske filmbladet Rushprint.

Selv roser Harald Zwart den vesle Hollywood-kometen.

– Jaden er en fantastisk sjarmerende ung skuespiller, skriver han til Dagbladet.

REGISSØR: Harald Zwart. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
REGISSØR: Harald Zwart. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Jaden får en godt kjent karatelærer, bekrefter Zwart: Kung fu-filmlegenden Jackie Chan.

– Jeg kom hjem til L.A. etter å ha vært i Beijing hele denne uka. Der var jeg mye sammen med Jackie Chan. Vi har diskutert en oppdatering av kampscenene. Videre har jeg funnet locations og ytterligere casting, skiver Zwart.

Stjernetungt
Harald Zwart har hatt stor suksess her i landet med «Lange flate ballær»-filmene. Med «Pink Panther 2», som i neste måned vises på filmfestivalen i Berlin, tar han for alvor steget inn i Hollywood. Her spiller stjerner som Steve Martin, John Cleese, Andy Garcia og Jean Reno.

Nå venter altså flere oppdrag for Zwart, som har vært bosatt med familien i Los Angeles i snart ti år.

– Mitt inntrykk er at Zwart er en veldig fleksibel, pragmatisk og hardt arbeidende regissør. Og det må du være hvis du skal jobbe i Hollywood, sier Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen.

Hvor mange millioner dollar «Karate Kid» vil koste, er ikke kjent, men det er garantert atskillig mer enn normalt for norske filmer. Budsjettet for «Pink Panther 2» er også ukjent, men den første filmen skal ha kostet 80 millioner dollar.

– Harald Zwart er ikke på blockbusternivå, som har budsjetter på over en milliard kroner. Han er blant et hundretall regissører som kjemper om filmene som er i det lavere budsjettsjiktet, sier Kjetil Lismoen til Dagbladet.

PAPPA BETALER: Will Smith produserer filmen som Variety mener er skreddersydd for å gjøre sønnen Jaden til stor stjerne.. Foto: AFP PHOTO/ MAX NASH
PAPPA BETALER: Will Smith produserer filmen som Variety mener er skreddersydd for å gjøre sønnen Jaden til stor stjerne.. Foto: AFP PHOTO/ MAX NASH Vis mer

Tillitserklæring
Den norske regissøren mener selv han har et godt utgangspunkt for «Karate Kid».

– Når jeg tenker på Jackie Chan som «Miyagi», sammen med Jaden Smith, så vet jeg at jeg har det beste utgangspunktet, skriver han til Dagbladet.

– Dette må være en voldsom tillitserklæring for deg?

– Hver eneste film er en tillitserklæring. Og jeg gleder meg til å jobbe med Will Smith.

– Er det andre skuespillere du ønsker å få med på laget?

– Det er det vi jobber med nå. Vi skal nå finne hvem som skal spille moren til Jaden, skriver Zwart til Dagbladet.

KARATE KID - SANNHETENS ØYEBLIKK: Ralph Macchio spilte den originale Karate Kid på 80-tallet.
KARATE KID - SANNHETENS ØYEBLIKK: Ralph Macchio spilte den originale Karate Kid på 80-tallet. Vis mer