Jæger, Jørgen

1)Hvordan ble du forfatter?

Jo – jeg hadde en drøm.

Jeg har alltid likt å skrive. I 1983 våknet jeg en morgen med et krimplott i hodet. «Aha,» tenkte jeg, «dette må jeg skrive ned.» Så begynte jeg med det – og oppdaget hvor vanskelig det var. Boken ble likevel skrevet ferdig - og antatt – av et forlag som gikk konkurs like etter. Etter et unevnelig antall avslag deretter ble manuset puttet i en skuff og ble ikke hentet frem igjen før i 1998, da Egmont utlyste en romankonkurranse. Jeg vant ikke den, men ble oppfordret til å arbeide uforpliktende videre. Siden har jeg holdt på, men har startet helt på nytt. Det opprinnelige manuset blir aldri utgitt.

2)Hva har vært dine beste leseropplevelser?

Det er mange. Som gutt slukte jeg bøkene om Shetlands-Larsen og Douglas Bader, men min største bokhelt den gang var nok eventyreren Conquest som ordnet opp i Londons underverden. Bøkene var forfattet av Berkeley Gray, som skrev 800 bøker! Min aller største leseropplevelse har jeg funnet i Gunnar Staalesens trilogi.

3)Hvem er dine litterære forbilder?

Berkeley Gray for sin fengende form, Agatha Christie for sine intelligente plots, Anne-Lise Boge for sin evne til å få frem følelser, Fredrik Skagen for sin regelrette dyktighet. For å nevne noen. Mitt største litterære forbilde er imidlertid Gunnar Staalesen. Jeg har stor respekt, både for hans samlete forfatterskap og hans romslige person. Så setter han Bergen på kartet, og det beveger en ekte bergensers hjerte.

4)Hvordan liker du å jobbe?

Helst vil jeg skrive bestandig, men det går jo ikke. Jeg har ikke noe fast mønster, men skriver hver gang jeg har tid til det, ofte utover natten. Jeg skriver 7 dager i uken, og bruker ordtelleren aktivt.