Jækla jovial julelatter

En ung veteran og to gæmlisungdommer lager julestemning.

STEMNING: Olav Svarstad Haugland (t.v.) og Christian Mikkelsen inviterte kvinnelige gjester opp på scenen. Foto: Martin Søby / Latter
STEMNING: Olav Svarstad Haugland (t.v.) og Christian Mikkelsen inviterte kvinnelige gjester opp på scenen. Foto: Martin Søby / LatterVis mer

Latter satser på «Julelatter» igjen, denne gangen i en ungdommelig variant. I denne sammenhengen er Jonna Støme (36) rene veteranen, flankert som han er av Christian Mikkelsen (23) og Olav Svarstad Haugland (26).

Mikkelsen og Svarstad Haugland har lenge klovnet det til i studentmiljøet i Bergen, men har fått prøve seg på Latters klubbscene og på P3 (med programmet «Lunsjkake») de siste månedene. Sammen med Støme har de laget et juleshow med en salig blanding av standup, revy og impro-humor. Og det funker faktisk!

Jonna Støme glir uanstrengt inn i rollen som verdensvant veteran, og fungerer som showsjef og rød tråd, med tversoversløyfe og småpinlige juleanekdoter. Streit standup med stramt juletema og finurlige observasjoner.

Sønn av Valgerd Mikkelsen og Svarstad Haugland viser fram sangstemmer og samspill umiddelbart og flere ganger utover i løpet av den drøye timen showet varer. Det som ellers kunne blitt en krampaktig standup-maraton om juleting, brytes opp med kjappe parodier og revyaktige numre.

Mikkelsen benytter enhver anledning til å gli over i et lite originalt, men kostelig jovialt sammensurium av Eyvind Hellstrøm, Dan Børge og tv-pastor Egil Svartdahl.

Olav Svarstad Haugland (ja, sønn av Valgerd) går umiddelbart til selvironisk angrep på familienavnet og -troen når han får gripe standup-mikrofonen. Et par av sekvensene med ren standup blir for øvrig litt kjedelige, man lengter til et av de neste revyaktige sprellene — som til gjengjeld er forfriskende kjappe og korte.

Rølpete hip hop Ungguttas impro-bakgrunn får da også skinne gjennom, og ender langt fra så kleint som impro raskt kan bli. Kvinnelige publikummere inviteres opp på scenen til tostemte, improviserte serenader. Teit, men greit.

Et rølpete hiphop-nummer får sette punktum for det som ellers er et show med moden og lun humor.

En ung veteran og to gæmlisungdommer har satt sammen et effektivt juleshow som kjenner sin besøkelsestid, og som kan funke for både edru ektepar og fuktige julebordgjenger.