«Jag gillar hårdrock»

Lydverkets Asbjørn Slettemark og Dagbladets Torgrim Øyre rapporterer fra Sweden Rock Festival.

KLAR FOR FEST: Denne gjengen har reist i egen buss til Sweden Rock. Festen begynner på busstaket med Steel Panthers «Asian Hooker» på fullt volum. Foto: Torgrim Øyre
KLAR FOR FEST: Denne gjengen har reist i egen buss til Sweden Rock. Festen begynner på busstaket med Steel Panthers «Asian Hooker» på fullt volum. Foto: Torgrim ØyreVis mer

«Jag gillar hårdrock» kan man lese på t-skjorter som fås kjøpt i Sweden Rock Festivals mange salgsboder. Motivet er ikke en Hennes & Mauritz-ironisk påstand på bekostning av den typete musikksjangeren som aldri har blitt tatt helt seriøst av det brede lag. Det er et blodig alvorlig manifest.

I Sverige elsker de hardrock med alt det innebærer av hår, nagler og bred beinstilling. Ja, til og med landets største avis, Aftonbladet, kommer med et eget glossy hardrockbilag på 100 sider. I løpet av de to første ukene avvikles intet mindre enn tre metal-festivaler som alle samler mellom 15.000 og 30.000 gjester hver dag.

«Sanslös njutning» Derfor har vi tømt klesskapet for gamle heavy metal-skjorter, leid en bobil, eller husbil som det heter på svenskenes folkemunne, fylt den opp med det tsjekkiske øl, Ûnderberg og vendt nesa fra Stockholm mot Sölvesborg og Sweden Rock Festival. Ombord er Johan Öberg (40), småbarnspappa og økonomijournalist fra Stockholm, Henrik Bromée (39), country manager for Visa, også fra Stockholm, Lydverkets Asbjørn Slettemark (37) og undertegnede. Samtlige klar for en langhelg fylt til randen av hardrock i alle tenkelige varianter og ellers, sanslös njutning, som Johan har som mantra.

Offline-spillelistene er velfylte på de respektive mobilene og Stange-gutta Returns «Change the Attitude», for øvrig Norsktopp-vinner fra 1988, føles helt riktig mens trekronene i Småland suser forbi bobilruta. Henrik blir entusiastisk i framsetet og roper på «Steel Your Heart»  — lørdag spiller nemlig Return på Festival Stage.

I et intervju i Hårdrock! røper bandets bassist Tore Larsen at det blir fokus på 80-tallet. Da gjengen hadde prøvd seg på et par nye låter i 2005 ble det nemlig svært dårlig stemning.

Høye forventninger Idylliske sommerhus i rødt og hvitt passerer mens dockingstasjonen spyr ut alt fra Whitesnake og Iron Maiden til Lamb of God og Slayer, mens vi diskuterer ivrig hvem vi gleder oss mest til å se. Er det Twisted Sister uten sminke eller Seattle-heltene Soundgarden? Er Chris Cornell i form om dagen? Er Steel Panther verdens morsomste band, og ikke minst - kan King Diamonds første europeiske konsert på årevis bli den legendariske opplevelsen vi alle håper på?

Sweden Rock-programmet har noe for både onkels progfascinasjon og 16-åringens death metal-oppheng.

Oppvarming Planen var å være fremme i Norje til de amerikanske industriekstremistene Fear Factory entret scenen klokken 18.15, men på grunn av den uhyggelig omstendelige bobilleksjonen vi måtte gjennom hos Touring Cars, må vi dessverre innse at vi ikke får sett Burton C Bell og hans maskineri i sving denne kvelden. Vi trøster oss med en av verdens beste hardrock-låter - Rainbows «Stargazer» og knekker en Staropramen.

PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.
PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet. Vis mer

Onsdagen på Sweden Rock er mer for oppvarming å regne. De store scenene åpner først på torsdagen. Vel fremme får vi kikket litt på det gjenforente svenske thrash-bandet The Crown. Det låter greit, men henger ikke helt sammen. Asbjørn mener at dette er den type band uttrykket «don't quit your day job» er myntet på.

De lokale death metal-høvdingene Entombed blir det siste vi ser denne kvelden, før vi stuper i seng etter en lang dag på de svenske landeveiene. Bandet låter tett og godt, men sliter litt med lyden i starten. Det er dog alltid en fryd å høre LG Petrov ralle seg gjennom godbiter som «Living Dead» og «Sinners Bleed».

Fullt kjør I dag er det torsdag og den første ordentlige festivaldagen. Selv om det ble lite søvn i natt da nabobussen har trålt seg gjennom hele Judas Priest- og UFO-katalogen på 11 i volum, er gjengen mer en klar for å drikke av hardrockens brønn.

Øverst på plakaten i kveld står Soundgarden, men vi håper at både Steel Panther og Rival Sons vil vise seg verdige som fremtidige plakattoppere.

Som Johan pleier å si,  - nu kör vi.

Vi prates videre om rocken i morgen.

FLAGGDAG: Ingen tvil om hvor vi er, Sweden Rock startet på selveste Flaggdagen i Sverige. Foto: Asbjørn Slettemark
FLAGGDAG: Ingen tvil om hvor vi er, Sweden Rock startet på selveste Flaggdagen i Sverige. Foto: Asbjørn Slettemark Vis mer