FEM ÅR SIDEN SIST: Jaga Jazzist nådde et metningspunkt, men nå er hele gjengen samlet igjen. her ser vi fra venstre Lars og Martin Horntvedt og Mathias Eick. Foto: Anders Grønneberg
FEM ÅR SIDEN SIST: Jaga Jazzist nådde et metningspunkt, men nå er hele gjengen samlet igjen. her ser vi fra venstre Lars og Martin Horntvedt og Mathias Eick. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Jaga Jazzist tok en timeout

-Vi måtte ta en pause før vi gikk løs på hverandre.

||| Jaga Jazzist var utslitte etter forrige plate og turné og måtte ta en timeout.

Fem år seinere er de tilbake.

Plaga jazzisterJazzistene i Jaga var plaga. Fem plater på ti år, intens turnévirksomhet i inn- og utland samt at medlemmene hadde egne karriere og andre band tok på kreftene.

- Vi måtte ta en pause før vi gikk løs på hverandre, sier Martin Horntveth.

Jaga Jazzist består av tre genetiske søsken og deres seks musikalske halvbrødre. Etter forrige plate, «What We Must» og påfølgende turné i 2005, måtte bandet rett og slett logge ut.

For alle vinder- Trodde vi bare skulle ta kort pause.

- Plutselig var vi spredt for alle vinder.

- Noen spilte med Odd Nordstoga, Marit Larsen, Jarle Bernhoft og National Bank — og andre med soloprosjekter, sier Lars Horntveth.

Dessuten hadde to av medlemmene sluttet, og det ble ingen lett oppgave å få samle troppene og finne nye medlemmer.

TILBAKE: Jaga Jazzist består av Øystein Moen, Stian Westerhus, Even Ormestad, Mathias Eick, Martin, Lars og Line Horntveth, Andreas Mjøs og Erik Johannessen. Foto: Roben Ottersen/Universal
TILBAKE: Jaga Jazzist består av Øystein Moen, Stian Westerhus, Even Ormestad, Mathias Eick, Martin, Lars og Line Horntveth, Andreas Mjøs og Erik Johannessen. Foto: Roben Ottersen/Universal Vis mer

Prog'n jazzFem år etter siste plate er utgivelsen «One-Armed Bandit» ute i hele Europa, og kritikkene så lagt er strålende.

- Vi har hele tida nektet for å være et progband, men denne gangen har vi bare gitt etter og forsøkt å være det også, sier Horntveth-brødrene.

Mahavishnu Orchestra, Yes, Genesis og King Crimson har fungert som ledestjerner, samtidig som bandet har sin repeterende minimalisme og jazzorientering intakt. Steve Reich og Ennio Morricone lurer også i bakgrunn.

Krevende plate- Vi har aldri hatt det så morsomt som i denne innspillingsprosessen. Lars har skrevet all musikk denne gangen, og den er den mest krevende vi er blitt utsatt for. Det går fort og det er komplisert, sier Mathias Eick.

- Vi skifter sjanger omtrent på hver eneste plate og alle platebutikker definerer oss forskjellig. Likevel vil jeg nok si at vi i størst grad er et jazzband, sier Martin.

Jazzistene er klare for veien, og åpner i Volda fredag 29. januar. Gutta beskriver plata som den mest homogene de har laget.