Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jager verdens kjipeste julenisse

Når Youtube-hit blir film.

||| • Se dagens nye filmtrailere og klipp her

(Dagbladet.no): Filmen «Rare Exports» har lenge vært blant Nordens mest omdiskuterte prosjekter, og for tiden spilles den inn på Filmcamp, den tidligere militærleiren i Målselv.

Utgangspunktet er at julenissen er en drittsekk som stjeler barna fra foreldrene sine, men som er i ferd med å gjøre comeback etter å ha vært nedfrosset i flere hundre år.

Nå er det klart at Per Christian Ellefsen - kjent fra blant annet «Elling»-filmene og «Hotel Cæsar» - har fått en rolle i filmen.

Hit på Youtube
- Per Christian spiller en fyr som heter Riley, en distingvert, amerikansk eventyrer som jakter på julenissen, forteller filmens norske produsent Knut Skoglund til Dagbladet.no.

«Rare Exports» har tidligere fått 900 000 kroner i støtte fra norsk filminstitutt, og blir en finsk-norsk samproduksjon.

Filmen er hjertebarnet til den finske regissøren Jalmari Helander, og den blir en videreutvikling av tilsvarende kortfilmer han har laget, som har generert flere hundre tusen klikk på Youtube. Flere av Finlands mest kjente skuespillere er med på laget. Den ene av dem, Tommi Korpela, spilte hovedrollen i «De mørke sommerfuglers hjem», som ble nominert til Nordisk Råds Filmpris i fjor.

Totalbudsjettet er på opp mot 20 millioner kroner.

- Det blir en slags film i fantasysjangeren, men ganske realistisk også. Vi bruker mye av det flotte landskapet her oppe, sier Skoglund.

Mangler snø
Innspillingen startet i slutten av oktober, men den planlagte tidsplanen har måttet justeres på grunn av mangel på snø i Målselv.

SF Norge skal distribuere filmen, som blir satt opp i Finland i desember til neste år.

Om det blir premiere i Norge samtidig er foreløpig ikke bestemt.

HAR ROLLE: Per Christian Ellefsen spiller nissejeger. FOTO: FRANK KARLSEN
HAR ROLLE: Per Christian Ellefsen spiller nissejeger. FOTO: FRANK KARLSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media