Jaget fra sine hjem og glemt

Burmas militære gir befolkningen tre til sju dager på å flytte før landsbyene plyndres, brennes og minelegges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens det internasjonale samfunnet vegrer seg for å sette i verk sanksjoner mot Burma, forsetter militærjuntaen å styre landet med jernhånd. De folkevalgte fra 1990, ledet av Aung San Suu Kyi, har ikke fått tiltre, og mange er fengslet, på flukt eller i eksil. Aung San Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991, sitter nok en gang i husarrest. Bruddene på menneskerettighetene er veldokumenterte, og i løpet av det siste året har den utstrakte bruken av tvangsarbeid blitt kjent for det internasjonale samfunnet. Mindre kjent er situasjonen for flere hundre tusen interne flyktninger inne i Burma. Det gjelder også situasjonen for shan-flyktningene, som ikke anerkjennes av Thailand.

De etniske minoritetene utgjør omtrent halvparten av Burmas befolkning, men har aldri hatt en rettferdig representasjon i landets politiske institusjoner. Drømmen fra tida ved uavhengigheten om en føderal stat ble knust i militærkuppet i 1962. Allerede før kuppet tok flere av motstandsbevegelsene i de etniske minoritetsområdene til våpen. I flere tiår har det vært kamper i områder rike på naturressurser som tropisk skog, mineraler, edelstener, vannkraft, olje og gass. I løpet av det siste tiåret har flere av motstandsgruppene gått med på avtaler om våpenhvile. Det militære kontrollerer nå store deler av grensen til Thailand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer