Jaget fra Slottet Stunt-Synnøve for nærgående

Både Slottet og Gardetjenesten reagerer på TV2s stuntreporter Synnøve Svabøs opptreden da hun i går nektet å flytte seg under tv-innspilling på Slottsplassen.

Svabø ble for nærgående overfor de to gardistene som holdt vakt utenfor Slottets hovedinngang. Til slutt ble vaktkommandøren nødt til å bortvise tv-kjendisen fra området.

- Det ble skrevet en rapport på hendelsen. Vi vurderer videre en reaksjon mot Synnøve Svabø og TV2, sier major Odd Andreas Søbstad i Hans Majestet Kongens Garde til Dagbladet.

Sammen med sitt tv-team skulle Svabø i går ettermiddag gjøre ett av de siste opptakene til sitt nye tv-show «Synnøves duell», som har premiere lørdag 27. januar. I programseriens første program får Synnøve i oppgave å møte en prins.

Fulgte ikke ordre

Iført Askepott-kostyme kom Synnøve til Slottsplassen for å prøve å ta seg inn til kronprinsen med en sko som hun vil prøve på kronprinsens fot.

Da vaktene rutinemessig stoppet henne ved Slottets hovedinngang, nektet Synnøve å flytte seg.

- Tv-teamet stilte seg mellom våre to vaktposter. Dette vanskeliggjør vårt arbeide, og Synnøve ble derfor påtalt av vaktposten. Da hun nektet å flytte seg, ble vaktkommandøren tilkalt. Han tilkalte videre en militær støttepatrulje, før tv-teamet flyttet seg, sier Søbstad.

Ifølge de rapportene han har fått, virket det som om tv-teamet ønsket å framprovosere en ytterligere reaksjon fra vaktene. Da denne reaksjonen uteble, flyttet tv-teamet seg etter en tid.

- Vårt inntrykk er at Synnøve Svabø ikke ville forstå dette. Vi skjønner at dette er en del av et underholdningsinnslag, men synes likevel at det var upassende, sier Søbstad.

En uting

Også sjef for politiets eskortetjeneste, Harald Normann, mener det er en uting at tv-team bryter de reglene som gjelder på Slottsplassen.

- Selv om det ikke er en situasjon vi regner som direkte farlig, medfører det unødvendig uro. Regelverket er slik at det ikke skal finne sted denne typen aktivitet overfor statuen. Det må også tv-kjendiser akseptere, sier Normann.

Han understreker at han ikke var involvert i bortvisningen av tv-teamet.

Også informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet mener det er en uting at utenforstående forstyrrer Garden i sitt arbeid. Hun ble i går informert om opptrinnet.

- Det er slik at Garden har et ansvar for den fysiske sikringen av Slottet. Det må publikum ha respekt for, sier hun.

Beklager

Produsent for serien «Synnøves duell», Odd Arvid Strømstad, beklager tv-teamets opptreden dersom det har vært til sjenanse for gardistene.

- Dette handler ikke om noen disrespekt for Slottet, men bør derimot settes på kontoen for iver. Vårt programkonsept er bygd opp for å fange situasjoner. Vi har ikke noe ønske om å bryte noen lover. Det som derimot kan skje er at vi, og kanskje spesielt seriens hovedaktør, blir litt ivrige under innspilling. Dette beklager vi, sier Strømstad til Dagbladet.

VIST BORT: Under president Clintons statsbesøk i Norge i 1999 ble Synnøve vist bort fra Slottsplassen. I går skjedde det igjen: Stuntreporteren ble for nærgående overfor garsdistene.