Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jagland og islamismen

Jagland gir historikeren Tvedt en leksjon i verdenshistorie som i sin grove forenkling kun passer i småskolen.

«MISLYKKES»: - Hvis Europarådets kampanje mot islamisme baseres på Jaglands verdensbilde, er jeg redd den vil mislykkes, skriver artikkelforfatteren etter generalsekretær Thorbjørn Jaglands kritikk av Terje Tvedt. 
FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
«MISLYKKES»: - Hvis Europarådets kampanje mot islamisme baseres på Jaglands verdensbilde, er jeg redd den vil mislykkes, skriver artikkelforfatteren etter generalsekretær Thorbjørn Jaglands kritikk av Terje Tvedt. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet 5. april svarer Thorbjørn Jagland på Terje Tvedts kritikk av hans kronikk om islamistisk terror.

Jagland velger å se på islamisme som bare en form for kriminell aktivitet: «Vi trenger ikke engang å diskutere det faktum at terroristene bruker islam i sin sak». Han nekter å erkjenne at islamisme representerer en bestemt tolkning av islam. Islamisme er imidlertid en totalitær ideologi som representerer en global trussel. Jagland erkjenner heller ikke at det er ikkevoldelige former for islamisme med samme mål som den voldelige: opprettelse av en teokratisk shariastat. Det er et ubehagelig faktum at deler av islamismens tankegods - avvisning av demokrati, menneskerettigheter og moderniteten generelt - også finnes hos en del tradisjonelle muslimer i og utenfor Europa.

Vellykket bekjempelse av islamistisk terror må ta hensyn til disse kjensgjerningene. Hvis Europarådets kampanje mot islamisme baseres på Jaglands verdensbilde, er jeg redd den vil mislykkes.

Jagland gir historikeren Tvedt en leksjon i verdenshistorie som i sin grove forenkling kun passer i småskolen. Islamismens fremkomst tilskriver han vestlige nasjoners brutale framferd overfor den muslimske verden. Jagland misliker Tvedts betegnelse «godhetstyranniet». Selv er han offer for «botferdighetens tyranni», som Pascal Bruckner kaller Vestens selvpisking for imaginære og reelle tidligere overgrep overfor den tredje verden.

Jagland ønsker at Europarådet ideologisk skal omskrive historien til bruk i skolen. Slik virksomhet kjenner vi fra regimer vi ikke liker å sammenlikne oss med. Eiendommelig nok er prosjektet inspirert av egypteren Ismail Serageldin. Han er ikke historiker, men ingeniør. Dette er kanskje ikke tilfeldig, siden Jaglands store opplysningsprosjekt åpenbart er en form for sosial ingeniørvirksomhet.

Hele Norges coronakart