Jahn Teigen og Anita Skorgan står uten scene

Christiania Teater stenger dørene på dagen, og avlyser hele høstprogrammet.

UTEN SCENE: Jahn Teigen og Anita Skorgan har hatt eventyrlig suksess med showet «Jahn Teigen fra Tønsberg». Nå står Oslo-forestillingene i fare for å bli kansellert. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
UTEN SCENE: Jahn Teigen og Anita Skorgan har hatt eventyrlig suksess med showet «Jahn Teigen fra Tønsberg». Nå står Oslo-forestillingene i fare for å bli kansellert. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): - Jeg fikk en telefon med denne beskjeden i dag tidlig. Vi ble selvfølgelig helt, helt satt ut, sier Jahn Teigens manager, Lage Fosheim, til Dagbladet.

Tidligere i dag sendte daglig leder i Christiania Teater, Peter Brandt, ut en pressemelding der han kunngjorde at hele høstprogrammet ved teateret er avlyst. I tillegg er teateret stengt med umiddelbar virkning.

Millioner på spill Teigen har hatt eventyrlig suksess med showet «Jahn Teigen fra Tønsberg», hvor ekskona Anita Skorgan er gjesteartist. Fosheim forteller at bare 200 billetter til de opprinnelige seks forestillingene var igjen.

Derfor ble det lagt ut billetter til fire nye forestillinger.

Det betyr at det tilsammen var lagt ut 6000 billetter. Billettene koster 430 kroner. Tilsammen er utgjør den totale billettsummen opptil 2 580 000 kroner.

Fosheim bedyrer likevel at det ikke vil være noen økonomisk katastrofe om forestillingen ikke får en ny scene.

- Evig optimist Men det blir forhåpentligvis ingen problematikk, sier Fosheim.

- Vi må huske på at Jahn er evig optimist. Det første både han og Anita sa, var at dette får vi til.

- Det ville vært forferdelig for både Teigen, Skorgan og publikum om vi måtte avlyse. Men nå snur vi på hver stein, og har vært i kontakt med våre venner i alle teatrene i Oslo. Vi har møtt en utrolig velvilje, og har tro på at vi skal få til dette, sier Fosheim.

Showet har etter planen premiere 1. oktober, og Fosheim håper å ha fått klarhet i situasjonen i løpet av denne uka.

Skulle det verst tenkelige skje, og showet blir avlyst, vil publikum få igjen pengene sine, forsikrer han.

Forestillingene med «Raske menn» er flyttet til Edderkoppen teater.

- Dårlig brannsikkerhet Årsaken til at Christiania Teater nå stenger dørene, er at lokalene ikke er i forskriftsmessig og forsvarlig stand, skriver daglig leder Peter Brandt i en pressemelding.

Ifølge Brandt ble det i slutten av august «avdekket alvorlige brannsikkerhetsmessige feil og mangler».

- Vi frykter for både publikums, artistenes og de ansattes sikkerhet og helse, sier han.

• Les hele pressemeldingen her.

- Vi har gått til dette skritt fordi det ville vært uansvarlig å fortsette driften i den tilstand lokalene er.

Han viser blant annet til at gårdeier siden 16. august har betalt dagsmulkter på 10 000 kroner dagen på grunn av manglende plan for utbedring av «svært alvorlige bygningsmessige forhold».

Avviser beskyldningene Advokat Svein Aabø, som representerer gårdeier Zultfigar Hussain, avviser beskyldningene fra Brandt om at lokalene ikke er forsvarlige å bruke.

Han forteller at brannvesenet inspiserte bygget før åpningen i 2006, i tillegg til at de gjennomførte en inspeksjon i november i fjor.

- Hvis det Brandt sier stemmer, ville aldri teateret ha blitt åpnet i 2006, og det ville blitt stengt i august i fjor, sier Aabø.

At den nødvendige informasjonen ikke er blitt oversendt Brann- og redningsetaten begrunner han med kommunikasjonssvikt.

Han sier videre at Christiania Teater og selskapet som driver serveringsdelen av teateret skylder tilsammen rundt to millioner i husleie, og at de derfor er begjært kastet ut.

- De har i prinsippet aldri vært à jour med husleia.

- Det spesielle i denne saken, er at utleier har hatt stor tålmodighet, og latt leietaker være lenge i lokalene, til tross for at de ikke har betalt i tide, sier Aabø.

Flere mangler Brandt mener derimot det er de som har utvist tålmodighet.

- Vi har ikke fått i nærheten av det leieobjektet vi mener vi skal ha i henhold til avtalen vår. Vi har diskutert størrelsen på husleiereduksjonen på grunn av en rekke mangler ved lokalet.

- Vi har i dag rundt 25 prosent i reduksjon. Men i perioder har det vært betalt for mye på grunn av at huseier har hatt stort behov for likviditet, sier Brandt.

TIL EDDERKOPPEN: Forestillingen til Raske Menn er allerede flyttet til Edderkoppen teater. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
TIL EDDERKOPPEN: Forestillingen til Raske Menn er allerede flyttet til Edderkoppen teater. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer