FARGERIK: Regissør Åsleik Engmark med «Lenge leve livet»-skuespillerne Ingvild Holte Bygdnes, Helle Haugen, Petter Vermeli og Anders Hatlo. Foto: NTB scanpix
FARGERIK: Regissør Åsleik Engmark med «Lenge leve livet»-skuespillerne Ingvild Holte Bygdnes, Helle Haugen, Petter Vermeli og Anders Hatlo. Foto: NTB scanpixVis mer

- Jahn Teigens diksjon er fantastisk, mens andre artister kunne trengt logoped

Tekstlinjer fra over 250 sanger siteres i ny MGP-musikal.

Da Åsleik Engmark skulle finne navn til musikalen viet Melodi Grand Prix, pekte Dollie de Luxe-jentenes «Lenge leve livet» seg ut.

For tittelen på 1984-sangen, fremført av Dollie-jentene med fine filler i håret hele veien frem til en internasjonal tredje siste plass, treffer midt i den naivistiske klisjéblinken når det gjelder ordbruk i Melodi Grand Prix - med et refreng som «Lenge leve troen på et liv, samme hva som hender».

Men Engmark, regissør for stykket, bedyrer at forestillingen tar Melodi Grand Prix på fullt alvor.

- Vi er ikke ironiske. Det er ikke så lett, for det er et ekstremt naivt univers, medgir regissøren, som beskrev det å samle inn 400 Melodi Grand Prix-tekster som «veldig tendensiøst».

Ingen homser, ikke sex Engmark og kompani laget seg en database der låttekster fra 55 år med norsk slagerkonkurranse ble matet inn, etter hvert som man fant dem ved hjelp av gamle opptak, singler og YouTube-opptak og fikk skrevet ned ordene. Dette fikk Engmark til å uttale:

- Jahn Teigens diksjon er fantastisk, mens andre artister kunne trengt logoped. Ulike søkedokumenter som sorterte etter tema ble brukt for å lete frem replikker til skuespillerne - for her snakkes det kun og utelukkende og alene i sangstrofer. Når de da ikke synges.

Dermed fikk teatret samlet et unikt tekstmateriale, som for eksempel kan brukes til å fastslå hva MGP-låter handler om. I forenklet tredeling er det: Lengsel etter kjærlighet, troen på lykke og verdensfred, og gleden over sang og dans natten lang.

- I dette konservative universet er det dessuten kun heterofile, og det finnes heller ikke ord for seksualitet, oppsummerer den nyblevne MGP-forskeren. Åsleiks sterkeste to - Vi siterer tekstlinjer fra over 250 sanger i stykket. Mine favoritter? sier Åsleik Engmark, og må bare tenke seg om litt mer enn et øyeblikk før han kan by på to sterke: «All krig og uro er over, svart og hvit skal være venner», som stammer fra 1990-låten «En dag vil friheten seire», som fremført av Liv Ingund Nygaard kom på 3. plass i den norske finalen.

- Det er det beste sitatet, sier han begeistret. Åsleiks nest beste sitat har pressen akkurat hørt fremført av skuespillerensemblet på Oslo Nyes scene, og lyder slik: «Å alltid være lykkelig gjør meg blid». Denne lille perlen lød i 1984-bidraget «La musikken leve», fremført av Nick Borgen.

Naturligvis hører engelske tekster med også, og en av dem som forbløffer Åsleik Engmark er Lucky Bullets bidrag «Fire Below», som kom på 3. plass i 2011.

- Teksten er veldig grov!, sier Åsleik, som også inkluderer andre unntak som «Samiid Ædnan». 1980-vinneren er i særklasse som politisk låt om en etnisk minoritet.
Kulturhistorie Åsleik Engmark har én sterk tilståelse å komme med, der han sitter i salen og bivåner sin skuespillertrupp i fargerike kostymer og rollenavn som Brandenburger Tor, Oliver Oliver, Optimist og Lena.

- Jeg ble overrasket over hvor godt jeg begynte å like det! For utskjelt eller elsket som Melodi Grand Prix er, så favner «Lenge leve livet» 55 år med norsk kulturhistorie, mener han:

- Det er når du ser det samlet, at du ser storheten i denne pophistorien. Dette er sanger skrevet for at folket skulle like dem, og utvalgt for å slå an internasjonalt. De handler om noen av de viktigste følelsene vi mennesker har, sier en rent høytidsstemt Åsleik Engmark.
Vet å ligge unna Torsdag 16. april står urpremieren på «Lenge leve livet», som i første omgang er satt opp frem til og med 27. mai. Viselig nok spilles forestillingen ikke på tre datoer i mai, 19., 21. og 23. mai - som er da semifinalene og finalen i årets Eurovision Song Contest går av stabelen i Østerrike.

Der skal årets norske bidrag, «A Monster Like Me» fremført av Mørland & Debrah Scarlett følge i de edle, musikalske fotefarene til sangene som hylles i Oslo Nye Centralteatrets vårsatsing «Lenge leve livet».

(NTB)