Jakob Oftebro: - Det var nesten uutholdelig

Innspillingen av storproduksjonen «1864» rammet av hetebølge.

NESTEN UUTHOLDELIG: Jakob Oftebro spilte inn krigsscener i mer enn førti grader, iført tykk ulluniform. Her fra innspillingen. Foto: Per Arnesen.
NESTEN UUTHOLDELIG: Jakob Oftebro spilte inn krigsscener i mer enn førti grader, iført tykk ulluniform. Her fra innspillingen. Foto: Per Arnesen.Vis mer

OSLO/PRAHA (Dagbladet:) Innspillingen av flere scener i storsatsningen «1864» må utsettes på grunn av hetebølge. Det skal ikke filmes planlagte scener på dagtid verken i dag eller i morgen.

Produksjonsteamet har likevel valgt å spille inn enkelte scener på kveldstid, etter at sola har gått ned.

Dagbladets reporter er til stede under filminnspillingen i Tsjekkia, der temperaturen på filmsettet i går var over 40 grader.

Behandling for solstikk Filmen er et kjærlighetsdrama spunnet rundt den andre slevigske krigen. Den kulminerte med Slaget ved Dybbøl i 1864, der Danmark tapte en tredjedel av sine landområder.

Både skuespillere og statister hadde i går på seg tykke ulluniformer. Og mye støv, sand og røyk gjorde ikke situasjonen enklere.

En rekke statister, mellom 15 og 18 stykker, måtte i går få behandling for solstikk.

Innspilling innstilt Innspillingen i dag og i morgen er innstilt på grunn av varmen.

- Det vi gjør i dag og i morgen er å filme noen nattopptak, etter at sola har gått ned, sier produsent Jonas Allen til Dagbladet.

Fordi innspillingen på dagtid begynner igjen fredag, da det egentlig skulle ha vært fri, skal ikke utsettelsen skape forsinkelser for resten av innspillingen.

- Nesten uutholdelig Den norske skuespilleren Jakob Oftebro, kjent fra blant annet «Kon-Tiki», «Viktoria» og «Max Manus» spiller en av hovedrollene i TV-serien, som med et budsjett på 173 millioner kroner er den største og dyreste produksjonen i Danmark noensinne.

Og Oftebro slet også i varmen i går.

- Det var nesten uutholdelige å være der. Folk var helt utmattet. Og de stakkars statistene løp fram og tilbake og fram og tilbake, så det ble veldig tøft, sier han.

FRA INNSPILLINGEN: Jakob Oftebro spiller Laust, som verver seg til det danske forsvaret. Foto: Per Arnesen.
FRA INNSPILLINGEN: Jakob Oftebro spiller Laust, som verver seg til det danske forsvaret. Foto: Per Arnesen. Vis mer

Samtidig mener han at varmen bidro til å gjøre scenen mer ekte.

- Det var også en god ting, fordi jeg tror det var sånn det var i virkeligheten å være i krig og ligge i skyttergravene, sier han.

Dagbladet har tidligere skrevet at produsent Peter Bose omtalte Oftebro som en av Skandinavias beste skuespillere i forbindelse med at han fikk rollen.

Stor innspilling Totalt var det 250 skuespillere og statister i aksjon i går.

TV-serien skal ha premiere i oktober neste år. Serien er delfinansiert av TV2 og Norsk filminstitutt.

«1864» spiller inn i Tsjekkia. Dagbladet har tidligere skrevet at flere i norsk filmbransje er kritiske til at stadig flere norske filmer av spilles inn i utlandet fordi produksjonene er billigere der.

MED REGISSØREN: Oftebro får instruksjoner fra regissør Ole Bornedal. Foto: Per Arnesen.
MED REGISSØREN: Oftebro får instruksjoner fra regissør Ole Bornedal. Foto: Per Arnesen. Vis mer