Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro hyttefast på Gålå: - Visste ikke om jeg kom til å se vanlig ut igjen

Skuespiller Jakob Oftebro må ha stand-in på dagen under øvingene til Peer Gynt-spelet på Gålå.

BRANNSKADET: Jakob Oftebro spiller den unge Peer Gynt i årets oppsetning. På grunn av brannskadene han pådro seg under innspillingen av «Hamilton», kan han ikke være i sola. Her fra Berlinalen i 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRANNSKADET: Jakob Oftebro spiller den unge Peer Gynt i årets oppsetning. På grunn av brannskadene han pådro seg under innspillingen av «Hamilton», kan han ikke være i sola. Her fra Berlinalen i 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannskadene i ansiktet til skuespiller Jakob Oftebro, gjør at det er gjort endringer i oppsettingen av årets Peer Gynt-forestilling på Gålå, hvor Jakob og faren Nils Ole gestalter hovedrollene i år som i fjor.

Jakob Oftebro er på bedringens vei, men det var i en periode usikkert om han kunne delta i forestillingen, etter at skuespilleren ble alvorlig brannskadd under en filminnspilling i Sverige i mai.

- Siste innspurt før generalprøven neste torsdag, er godt i gang, men fordi Oftebros ansiktshud må leges skikkelig, er han nødt til å holde seg innendørs på dagtid under prøvene, forteller daglig leder i Peer Gynt-forestillingen, Marit Lien til Dagbladet.

Beskyttes mot stråling

Først klokka åtte hver kveld er sola svak nok til at skuespilleren kan gå ned til arenaen og møte resten gjengen som utgjør årets forestilling.

- Det er på grunn av solskinnet. Når ansiktshud, som fra før er veldig tynn, må dannes på nytt, kan UV-stråler skade den nye huden, sier Lien.

- Etter han ble skadd gikk vi flere runder på hvordan vi skulle løse situasjonen. Jakob skal ikke være i sola, så da legger vi opp dagen etter det. Dagprøvene starter klokka 11, men han må oppholde seg i ei tilhørende hytte fram til kvelden, da er sola svak nok til at han kan arbeide ute, fortsetter Lien.

SPILLER SAMMEN: Far og sønn, Nils Ole og Jakob Oftebro, spiller sammen i Peer Gynt-spelet på Gålå. Her fra fjorårets Peer Gynt-stemne. Foto: Bård Gundersen / Peergynt.no
SPILLER SAMMEN: Far og sønn, Nils Ole og Jakob Oftebro, spiller sammen i Peer Gynt-spelet på Gålå. Her fra fjorårets Peer Gynt-stemne. Foto: Bård Gundersen / Peergynt.no Vis mer

Ulykke med brannbombe

Jakob Oftebro (32) pådro seg alvorlige brannskader i ansiktet etter et uhell på settet til TV-serien «Hamilton» i Sverige i mai i år.

Under innspillingen av en scene med opptøyer mellom politi og demonstranter, ble Oftebro offer for en såkalt molotov-cocktail, ei flaskebombe med brennbar veske.

Ifølge svensk politi ble Oftebro umiddelbart fraktet til sykehus i ambulanse. Til Dagbladet betegnet Oftebros manager Anne Lindberg da tilstanden hans som alvorlig.

I et intervju med NRK lørdag forteller Oftebro om brannskadene og at den har gjort det ekstra viktig for ham å komme tilbake til Gålå og stå på scenen med sin far.

- Det så jo ikke bra ut i starten. Jeg brant bort mye hud, og det gikk betennelse i det. Det var ekkelt. Og jeg visste ikke hvilket omfang det var, om jeg kom til å se vanlig ut igjen, sier han.

- Jeg har vært veldig heldig. Jeg kunne trukket flammene ned i halsen og da får man skader som er mye større.

Til VG sier Oftebro:

- Jeg skjønte virkelig ingenting. Jeg lukket øynene, slo meg til hodet og rullet rundt. Jeg forstod at noe forferdelig hadde skjedd. Jeg visste ikke hvor ille det var.

Skaffet stand-in

Etter at Oftebro ble skadd, gjorde Peer Gynt-arrangørene vurderinger på hvordan de skulle løse situasjonen, og de besluttet at skuespiller Maria Hildonen skulle steppe inn for Oftebro på dagprøvene.

STAND IN: Skuespiller Maria Hildonen. Foto: Privat
STAND IN: Skuespiller Maria Hildonen. Foto: Privat Vis mer

- Hun har jobbet her som frivillig i mange år, og går første året på teaterhøgskolen. Maria har lært seg 3,5 timer med manus, og gjør en god figur som Peer Gynt. Vi er sterkt imponert over det hun leverer, sier Marit Lien om innsatsen til Hildonen.

- Maria er kjempeflink. Det er fantastisk at hun kunne stille opp. Prøvene går veldig bra, og jeg gleder meg til å stå på scena igjen med pappa, skriver Oftebro i en sms til Dagbladet.

Lien forteller at det ikke hadde vært mulig å gjennomføre årets Peer Gynt-forestilling i år uten erfaringen de har med seg siden suksessdebuten i 2017.

- Hadde det ikke vært for at det er en gjenoppsetting, hadde det ikke gått å ha Jakob med. Stykket sitter i imidlertid i kroppen hans fra før, og han er klar med en gang han kommer ned på arenaen på kvelden. Da er det full gjensynsglede, og han er veldig på. Jakob er en veldig varm person, og vi er veldig glade i ham alle sammen, sier Lien.

- Vi blir klare

Fordi Oftebro må skjermes for sollyset er startskuddet for forestillingen forskjøvet med en halvtime hver kveld hele spilletida. Ensemblet øver også til klokka ett på natta. I skrivende stund er det mellom 50 og 60 frivillige i full sving på Peer Gynt-arenaen i Gålå.

- Endringer til tross, vi blir klare. Det føles aldri slik uka før, men vi blir det, sier Lien.

I år er siste gang far og sønn Oftebro spiller sammen i Peer Gynt-spelet på Gålå.

Det var en stund uklart om Oftebro kom til å være klar til å spille Peer Gynt i sommer. For omtrent en måned siden kunne imidlertid «Peer Gynt» bekrefte at han kom til å være i stand til å gjennomføre spelet.

- Jeg er utrolig glad for at jeg får muligheten til å gjøre dette igjen. Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til. Jeg leges raskt og som Peer selv ville sagt; opp på bukken igjen, uttalte Oftebro.

Spiller åtte forestillinger

Forestillingen der Peer Gynt blir tolket av far og sønn Oftebro hadde premiere i 2017. De spiller henholdsvis den eldre og den unge Peer Gynt. Tilskuerne møter for første gang Peer Gynt på 1960-tallet, og følger ham fram mot vår tid. Årets Peer Gynt-show har premiere 3. august, og spilles åtte ganger fram til 11. august.

Ibsens drama Peer Gynt er en del av Peer Gynt-stemnet, som har vært arrangert på Gålå siden 1928. Peer Gynt-forestillingen har vært satt opp hvert år siden 1989.