Jakob Oftebro tok av 18 kilo: - Jeg ble så tynn at jeg mistet rumpa og ikke klarte å sitte

Til vinteren kommer «Gullkysten» på kino i Norge, med en syltynn Jakob Oftebro i en av hovedrollene.

AVMAGRET: Jakob Oftebro i en scene fra filmen Gullkysten, som kommer på kino i Norge til vinteren. Foto: Michael Haslund/Euforia film
AVMAGRET: Jakob Oftebro i en scene fra filmen Gullkysten, som kommer på kino i Norge til vinteren. Foto: Michael Haslund/Euforia filmVis mer

HAUGESUND (Dagbladet): Det er 1836 og et halvt århundre siden Danmark-Norge offisielt sluttet å handle med slaver i sin vestafrikanske koloni i det nåværende Ghana.

Den unge botanikeren Wulff ankommer for å starte kaffeplantasje og få ny økonomisk vekst, men oppdager at virkeligheten på bakken nesten 6000 kilometer fra København langt fra følger kongens dekreter i ett og alt.

Avmagret og syk kommer han på sporet av en konspirasjon med forgreininger helt inn i det innerste av guvernatet.

- Ekstremt ambisiøs Med Jakob Oftebro (29) i hovedrollen er «Gullkysten» filmen som har delt Danmark i to, mellom de som hyller den og de som ikke kan fordra den. Filmen blir vist i kveld på filmfestivalen i Haugesund.

- Det er en ekstremt ambisiøs film som også har vist seg å være kontroversiell. Den viser menneskenes brutalitet og tar opp en mørk del av vår historie som er lite kjent. For noen er det sårt, sier Oftebro.

- Selv om den har fått overveiende positive kritikker er det noen som blir støtt av den og synes den er vanskelig å se. Da vet man i det minste at man har laget en blitt en film som angår folk, sier skuespilleren, som spilte inn filmen i løpet av 8 uker på location i den ghanesiske byen Accra i fjor.

Mista rumpa - Møtet med Afrika var fantastisk, og det satt langt inne for meg å rundt med høye ridestøvler og ta n-ordet i min munn. Men de var så rasistiske på den tida filmen utspiller seg. Det oppsto et samfunn der lokalbefolkningen ble sett på som eiendom, og hvis danskene kjedet seg en kveld kunne de finne på å gå rundt i landsbyen og banke opp folk for underholdningens skyld, sier Oftebro.

- Nå er jeg spent på hvordan filmen blir tatt imot i Norge, sier han.

Skuespilleren har blitt et kjent ansikt i Norge etter «Max Manus» og «Kon Tiki», men er vel så kjent i Danmark, der han har studert og bodd i flere år. Han leste autentiske dagbøker av danske kolonister som research og tok av 18 kilo for å framstå så sykdomsherjet som skandinavene uvergerlig ble når de reiste så langt sør i førantibiotisk tid.

- Det er ikke noe jeg vil anbefale noen. Jeg ble så tynn at jeg mistet rumpa, jeg kunne ikke sitte på en stol hvis ikke jeg hadde en pute med meg. Men det var en del av rollen, på samme måte som man til andre roller må ha disiplin og lære seg nye ferdigheter, sier han.

Nominert til pris - På en måte blir man ekstra fokusert av det. Vi filmet 16 timer dagen og spiste lite, og jeg synes det ga mye til rollen. Men det var deilig å bli ferdig. De siste tre ukene drømte jeg ikke om noe annet enn mat, ler han.

Innsatsen må sies å ha gitt uttelling: På den prestisjetunge filmfestivalen i tsjekkiske Karlovy Vary i sommer ble Oftebro nominert til pris for beste mannlige hovedrolle. Han fikk dessuten hyggelige omtaler i amerikanske filmtidsskrifter som Variety, som kaller ham «overbevisende», og Screen Daily, som mener nordmannen er både «talentfull og karismatisk».

Filmen skiller seg dessuten fra typiske periodedramaer med sin dokumentariske stil - regissør Daniel Dencik er har bakgrunn som dokumentarfilmskaper - og moderne lydspor, komponert av Twin Peaks-legenden Angelo Badalamenti.

- Hele fortellerformen er annerledes. Jeg er veldig stolt av filmen, sier Oftebro, som også blir å se i andre filmer om fortiden tiden som kommer: Han spiller hovedrollen i Erlend Loe-forfattede «Tordenskiold», som skal ha premiere i januar, og mot Kristofer Hivju og Pål Sverre Hagen i Nils Gaups «Birkebeinerne», som kommer i februar.

«Gullkysten» kommer på kino i Norge til vinteren.

I NORGE: København-bosatte Jakob Oftebro fotografert i Haugesund i forbindelse med lansering av den danske filmen «Gullkysten». Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
I NORGE: København-bosatte Jakob Oftebro fotografert i Haugesund i forbindelse med lansering av den danske filmen «Gullkysten». Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer