«Hit for hit» på NRK1

Jakob Schøyen Andersen har vært i rampelyset fra han var 11 år gammel

Lager satire og groviser på tv.

ALLSIDIG FYR: Jakob Schøyen Andersen er en allsidig ung komiker, skuespiller og musiker kjent fra «Olsenbanden jr», «Jul i blodfjell» og nå «Hit for hit».
 Foto: Anders Grønneberg
ALLSIDIG FYR: Jakob Schøyen Andersen er en allsidig ung komiker, skuespiller og musiker kjent fra «Olsenbanden jr», «Jul i blodfjell» og nå «Hit for hit». Foto: Anders GrønnebergVis mer

Jakob Schøyen Andersen (27) har siden han var elleve år vært i rampelyset. Det begynte med rollen som Dynamitt-Harry i «Olsenbanden Junior», og nå kan han sole seg i gode anmeldelser for komiserien «Hit for hit» på NRK1.

- Nå bare nyter jeg at tv-serien blir godt mottatt, samtidig som jeg jobber med å skrive og planlegge nye ting, sier den unge mannen til Dagbladet.

- Lærerikt og morsomt

Den yngre garden tv-seere som heller bruker «pædda» og nettet som plattform og ikke lineært «gubbe»-tv, vet nok hvem denne karen er - kjent fra TV 2s «Kollektivet».

- Det var en lærerikt og morsom periode.

Det sier han om «Kollektivet» - et underholdningsprogram som gikk på tv i perioden 2011 til 2015 med Sebastian Brynestad, Kevin Vågenes, Cecilie Steinmann Neess, Jakob Schøyen Andersen og Fridtjof Josefsen.

Skuespiller, eller?

I 2015 ledet han showet Gullruten sammen med Cecilie Steinmann Neess.

Jakob Schøyen Andersen er en ung og trivelig kar som ikke helt vet hva han skal bli når han blir stor.

- Komiker, tja. Det høres litt klysete ut å si at jeg er komiker og morsom. Skuespiller, kanskje. Men jeg har ingen utdannelse. Musiker, ja. Hvis jeg skulle velge ett kunstnerisk uttrykk, så måtte det bli musikk, sier han.

BOR PÅ LØKKA: Jakob Schøyen Andersen tar gjerne en kaffe på Noahs Ark på Grünerløkka, et steinkast fra der han selv bor. Foto: Anders Grønneberg
BOR PÅ LØKKA: Jakob Schøyen Andersen tar gjerne en kaffe på Noahs Ark på Grünerløkka, et steinkast fra der han selv bor. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Sin mors og fars sønn

Jakob har nemlig genene til både Schøyen og Andersen. Mamma Hege Schøyen er skuespiller som har herjet, underholdt og fått oss til å le i årevis, mens pappa Arild Andersen er noe mer lavmælt, men en internasjonalt anerkjent jazzbassist.

- Jeg har vokst opp på scener med teater og musikk.

- I fjor var jeg roadie for fatteren han turnerte i Guatemala. Klart jeg er passiv jazzpåvirket, men pop og rock er likevel min greie, sier Jakob som spiller flere instrumenter.

«Hit for hit» på NRK1

I ti år har han spilt trommer i punkrockbandet Aktiv dødshjelp, som han mener befinner seg litt i samme gate som Turboneger.

Nå er han tilbake på skjermen med «Hit for hit» på NRK1 sammen med sin gode venn Fridtjof Josefsen.

I POPBRANSJEN: Fridtjof Josefsen og Jakob Schøyen Andersen i «Hit for hit». Foto: NRK
I POPBRANSJEN: Fridtjof Josefsen og Jakob Schøyen Andersen i «Hit for hit». Foto: NRK Vis mer

Der parodierer de Marcus og Martinus og ser på musikkbransjen med skrått blikk - et sted mellom norske humorduoer som Mathisen & Falsk, Bård og Harald og Ylvis, mener Dagbladets anmelder.

«Kuk i ræva»

- Jeg møtte Fridtjof på Romerike folkehøyskole, og vi har vært venner og jobbet sammen siden. I «Hit for hit» fleiper vi med ulike sjangere og typer, uten å være direkte ondsinnet.

- Dere synger om å få «kuk i ræva» og kan være grove i kjeften, men farlige er dere ikke?

SINGEL: Jakob Schøyen Andersen trives som singel. - Jeg hadde en kjæreste fra jeg var 17 til 24 år, sier han. Foto: Anders Grønneberg
SINGEL: Jakob Schøyen Andersen trives som singel. - Jeg hadde en kjæreste fra jeg var 17 til 24 år, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Nei, humoren var råere før.

- Er vi snille eller feige, jeg vet ikke. Folk er jo så lettkrenka. På tv må vi være litt mer forsiktig enn det en kan være på en scene.

- Litt engstelig og usikker

I «Hit for hit» er vi fokusert på andre ting enn å være rå og knallharde mot dem og det vi tuller med, så vi holder ikke noe tilbake her.

- Hvordan vil du beskrive deg selv?

- Jeg kan nok være litt engstelig og usikker på nye oppgaver, men det stopper meg ikke. Jeg gyver løs og gir meg ikke. Jeg liker å skrive musikk, lage tekster og parodiere og etterlikne, sier han.