Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jakt på hare og verdensrekord

Man bør ha egne rekorder i friidrett ved bruk av hare.

DOPING: Bruk av hare er en uting og kan betraktes som mental doping, skriver forfatteren. Foto: Patrick Pleul/AFP/Scanpix
DOPING: Bruk av hare er en uting og kan betraktes som mental doping, skriver forfatteren. Foto: Patrick Pleul/AFP/Scanpix Vis mer

Nå er det igjen tid for jakt på hare, verdensrekorder og diamanter. Harene lever normalt alene i naturen og er byttedyr for glupske rovdyr. Når den oppdager en fiende sitter den helt stille, og løper først av gårde når den skjønner at den er blitt sett.

Hvis deres innsats fører til at det settes ny verdensrekord i løpet, bør det stå i en merknadsrubrikk i protokollen at rekorden var satt etter en harejakt på Bislett, hvor harepus var Mbuto fra Nigeria og eller Johnny Walker fra England. Når det er flere harer må alle bli nevnt.

Hvis rekorden senere blir tangert i et løp uten bruk av hare, hvilken av prestasjonene er best eller bør bli registrert som den egentlige verdensrekord? Det må jo være den som setter rekord uten bruk av hare, som kjemper med tankene og melkesyra alene.

Bruk av hare er etter min mening en uting og kan betraktes som mental doping. Når du løper etter denne fartsholderen, som også er betalt for jobben, virker det på innsatsen til løperne bak. Hvis ikke hadde det ikke vært noe poeng i å bruke hare. Det er som suget etter sukkertøy hos barn som oppdager godteriene foran kassa på super?n.

Siden det ikke benyttes harer i mesterskap, er bruk av hare i andre løp rett og slett å betrakte som et kommersielt virkemiddel. Til start kommer det løpere som ikke har til hensikt å løpe over målstreken. Det er usportslig. Da kunne man heller tatt med én eller to flere løpere som ønsker å løpe til mål og som har trent mye for dette.

Hvis man skal opererer med hare og ikke hare i løp, bør man kanskje også operere med to slags rekorder, de som settes med og de som settes uten bruk av hare.

Einar Skjæraasen skrev at «du skal itte sette snurru (snare) når du sir et haraspår ... og du er sjølv ein liten veken, du treng sjølv ein storebror». La oss se likeverdige kappestrid etter rekorder. En løper som setter verdensrekord ved bruk av hare eller fartsholder bør reflektere over hvilken rekord dette er.

Lykke til med harejakta på Bislett.