DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

Jakt som rekreasjon

Myndighetene vil ha mer «verdiskapning» basert på å ta livet av ville dyr i norske skoger. Ser de ikke den virkelige verdien av dyrene?

JAKT-TURSIME: Man tenker seg at Norge vil være attraktivt for jakt-turisme, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Anna Bank / NTB Scanpix
JAKT-TURSIME: Man tenker seg at Norge vil være attraktivt for jakt-turisme, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Anna Bank / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mens forskere internasjonalt slår alarm om at vi må endre vår atferd og holdning til ville dyr før det er for seint, vil Norge nå øke utnyttingen av dem for pengenes skyld. I 2018 gjorde regjeringen en endring i ansvarsfordelingen mellom departementene: Landbruks- og matdepartementet (LMD) skulle overta ansvaret for «høstbare viltressurser» fra Klima- og miljødepartementet (KLD).

Snart kom det for dagen at LMD hadde store planer for de ville dyrene. Eiere av skog og landbrukseiendommer trengte, etter politikernes syn, hjelp til å tjene mer – og det skulle de få over jordbruksoppgjøret. Her ble det bestemt mellom LMD og landbruks-, jakt- og skogeierorganisasjonene at man skulle øke utnyttingen av ville dyr. Dette ble gjort uten at noen andre parter fikk mulighet til å uttale seg.

Handlingsplanen som kom som følge av jordbruksforhandlingene, levner liten tvil om hvordan LMD og næringsorganisasjonene ser på de ville dyrene. Nå skal det satses på «jakt som opplevelsesprodukt», og man vil tilrettelegge for flere jegere fordi det skaper «kundene som næringen er avhengig av». Og siden det er «større oppmerksomhet på troféjakt» i andre europeiske land, tenker man seg at Norge vil være attraktivt for jakt-turisme. Nye tilskudd på to millioner skal brukes til å «fremme jaktbasert friluftsliv», og jaktinteressene har allerede bedt LMD om å utrede hvordan ulven kan skade «utviklingen» av jaktbasert næring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer