PROVOSERER: Gunvor Smikkstugun (Charlotte Frogner) vekker både misunnelse og irritasjon når hun vender hjem til hjembygda med ny kjole og ny selvtillit i «Trost i taklampa». Den nye oppsetningen på Det Norske Teatret ligger tettere på Prøysens mørkt sardoniske originaltekst enn de kjente musikalversjonene. Foto: Erik Berg / Det Norske Teatret.
PROVOSERER: Gunvor Smikkstugun (Charlotte Frogner) vekker både misunnelse og irritasjon når hun vender hjem til hjembygda med ny kjole og ny selvtillit i «Trost i taklampa». Den nye oppsetningen på Det Norske Teatret ligger tettere på Prøysens mørkt sardoniske originaltekst enn de kjente musikalversjonene. Foto: Erik Berg / Det Norske Teatret.Vis mer

Jakten på bygdedyret

IDEER: Alf Prøysens «Trost i taklampa» er en skarp og spiss kritikk av bygdementalitet, byarroganse, og den nedlatende ærbødigheten overfor det autentiske.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Iblant er landeveien eller kløverenga en liten avgrunn. Over kanten skotter de på hverandre med gjensidig mistro, de som har forlatt bygda og vendt hjem på en liten visitt, og de som aldri dro ut. Alf Prøysens eneste roman, «Trost i taklampa» fra 1950, er en spiss liten nål av en bok, en sosialt observant satire som tar for seg gnisningene mellom by og land, men også mellom menn og kvinner, foreldre og barn, rikfolk og kroppsarbeidere.[bilde 1 = right]I forrige uke hadde en ny dramatisering av romanen premiere på Det Norske Teatret, på scenen som gjorde historien til en folkekjær suksess i 1952, og så igjen elleve år senere, i en myknet musikalversjon. Den nye oppsetningen er tettere på romanens sardonisk muntre tussmørke.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn