KOMMENTARER

Jakten på en ny superhelt

Yngve Slyngstads erstatter må være politisk og upolitisk på samme tid. Det gjør jakten på den neste oljefondssjefen komplisert.

SOLID BAKGRUNN: Bakgrunnen har gitt ham et rykte som en lynende smart finansmann, men med et utradisjonelt vidsyn for en i hans stilling. Foto: NTB Scanpix
SOLID BAKGRUNN: Bakgrunnen har gitt ham et rykte som en lynende smart finansmann, men med et utradisjonelt vidsyn for en i hans stilling. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da nyheten forrige uke sprakk om at oljefond-sjef Yngve Slyngstad trekker seg, var det en melding med sprengkraft. For andre gang i historien skal organisasjonen som forvalter vårt felles pensjonsfond bytte leder. Den kommende jakten på en etterfølger blir alt annet enn enkel.

Du skal være laget av noe helt spesielt når du tar på deg jobben med å forvalte eierskap verdt 10 000 milliarder kroner på vegne av dagens og framtidas nordmenn.

Ikke bare må du være forberedt på at verdier større enn et statsbudsjett kan forsvinne i løpet av få måneder, om ikke uker. Stillingen innebærer også stor makt; det norske oljefondet er blant de største eierne i en rekke av verdens største og mektigste selskaper.

Og det er i denne rollen Slyngstad med sin bakgrunn og omdømme har vist seg å passe usedvanlig godt. Det er ingen tvil om at det er noe helt spesielt, nærmest mytisk, ved ham. Kjent er han blant annet for at han innen han fylte 25 år hadde skaffet seg fire mastergrader, innen grenene juss, økonomi og statsvitenskap.

Men ikke nok med det, han rakk samtidig et halvår med fordypning i filosofi, alene på et nedlagt småbruk i Tysfjord i Ofoten. De intense studieårene ble etterfulgt av dannelsesreise i Afrika, Asia og Latin-Amerika og forskningsopphold i Japan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer