Jakten på en tvilsom soldat

Til de som ikke ble med i følget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fortelleren i romanen «Stridsmenn fra Salamis» heter Javier Cercas. Han er i motsetning til bokas forfatter en mislykket forfatter, som har vendt tilbake til arbeidet som kulturjournalist i en spansk avis.

Grunnen til at han tok permisjon fra avisjobben, var at han ville skrive en roman om poeten og falangstifteren Sanches Mazas. Et arbeid som strandet.

Blanding

Når en forfatter bruker sitt eget navn i en roman, og kamuflerer seg som journalist og mislykket forfatter, er det raskt gjort å plassere boka i den mye brukte blandingssjangeren roman og selvbiografi. Det er ikke interessant her. Cercas skriver på en direkte måte om «seg selv» («Min far var død, min kone hadde forlatt meg, jeg hadde oppgitt forfatterkarrieren»).

Han lar mesteparten handle om researchen han ikke klarer å slutte med etter at romanen ikke lar seg skrive. Slik skaper han en autentisitet, eller, for ikke bli så biografisk, forteller med en innbakt autoritet. Vi «tror» på det vi leser, mens det stadig er et skille mellom personen bak og fiksjonen, uansett hvor mye de ser ut til å gli over i hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer