Jakten på Feminem

Jakten på det nye hvite håpet er i gang. Denne gangen vil musikkindustrien ha en kvinnelig rapper.

Hvor mye penger kan det ligge i en minikjole-kledd versjon av rapperen, fenomenet og superstjernen Eminem? Vel, mulighetene er tydelig store, for de siste par åra har musikkindustrien lansert den ene hvite kvinnelige versjonen av Eminem etter den andre.

Veien til målet kan ifølge nettavisa Salon oppsummeres slik :

- En hvit jente som kan servere bra og feministisk hiphop som interesserer tenåringsjentene samtidig som hun har en kløft som interesserer kjærestene deres.

Det nye hvite håpet

Referansene til Elvis kom umiddelbart da Eminems miks av tabloide skandaler i privatlivet og smart, uforutsigbar og stilsikker rap feide over hitlistene.

Folk sier de samme tingene om Eminem som de for 40 år siden sa om en annen hvit guttunge hvis navn begynte med en E og som hadde masse talent og stil. Elvis var legitim, og jeg mener at Eminem er legitim også. Eminem er akseptert av et svart publikum, mente Public Enemys leder Chuck D for tre år siden.

Hvem kan det bli?

Men hvem har potensiale til å bli den neste Eminem? Og kan hvite jenter i det hele tatt rappe, eller er det blasfemi som «keep-it-real»-gutta mener? Her har du et par utfordrere:

Princess Superstar

New York-rapperen Princess Superstars formel er sexy utseende og skitne fantasier. Eller som hun fortalte til Dagbladet:

- Jeg er sex.

Greit. Princess Superstar har gitt ut fire album, og får generelt mye skryt for selvironiske og godt skrevne låter. På den negative siden har hun ikke den beste stemmen for rap. Dama er dessuten vel saftig for det store markedet. Men rapperen har i hvert fall fått smaken på Norge med tre konserter her de siste par åra.

Sarai

Rappens svar på Britney Spears? Den blåøyde 20-åringen fra Kingston, New York, signerte i sommer på storselskapet Epic, og «Feminem» ble plutselig hvisket i korridorene til musikkindustrien og pressen. Så fant hun fram til The Roots\' Scott Storch som blant annet har produsert Eminem. Han uttalte at Sarai var en av gjengen, og rapperen kvitterte med å skryte av Eminem.

- Han har åpnet folks øyne for at også hvite artister kan mestre kunsten, fortalte hun til CNN.

Men mestrer du kunsten? Rolling Stone var passe fornøyde med debuten «The Original». Avisa Boston Globe mener Sarai nesten er verdig et Feminem-stempel, mens Salon mener det motsatte.

Northern State

Trioen er kanskje mer Beastie Girls enn Feminem, men Northern State er likevel blant de hotteste nye hvite kvinnelige rapperne. Julie «Hesta Prynn» Potash, Correne «Guinea Love» Spero og Robyn «DJ Sprout» litterære referanser, feministiske og humoristiske innfallsvinkler har fått kritikerne til å juble.

Men massene har ikke akkurat løpt ned butikken på jakt etter debuten «Dying in Stereo». Synd egentlig, for skiva er fin den

«Det er ikke meningen å komme opp med noe nytt, de vil bare gi deg et intelligent, morsomt og sprettent rapalbum som heldigvis ikke er en eneste lang klagesang om hvor kjip barndom de hadde. Go girls!», mente Dagbladet og gav jentene en femmer på terningen.

Jessy Moss

Nirvana-produsent og Garbage-trommis Butch Vig og D-12-hjelper Camara Karbon står bak spakene på australske Jenny Moss\' debut «Street Knuckles». Rolling Stone var ikke fornøyde, mens andre medier som Seattle Weekly syntes dama er strålende.

- Det er ingen hvite berter som har gått i bresjen innen hiphop, så det blir en kamp, sier Moss til CNN

Den kampen er det kanskje på tide å ta. Det er tross alt 23 år siden Blondies Debbie Harry var en av de første som leverte en rap på hiten «Rapture».