Jakten på Fjordmannen

Hvordan skal deportasjonen foregå? Og hvem skal ut?

Fjordmannen - alias Peder Nøtvold Jensen - jobbet i halvannet år som TIPH-observatør i den krigsherjede byen Hebron, der han ble førstehåndsvitne til stridigheter mellom israelske bosettere og palestinske aktivister. I den nye boka om Jensen blir erfaringene herfra avgjørende for at Fjordmannen utviklet seg i høyreradikal retning. TIPH-observatørene på bildet er ikke fjordmenn. Foto: Inbal Rose / Dagbladet
Fjordmannen - alias Peder Nøtvold Jensen - jobbet i halvannet år som TIPH-observatør i den krigsherjede byen Hebron, der han ble førstehåndsvitne til stridigheter mellom israelske bosettere og palestinske aktivister. I den nye boka om Jensen blir erfaringene herfra avgjørende for at Fjordmannen utviklet seg i høyreradikal retning. TIPH-observatørene på bildet er ikke fjordmenn. Foto: Inbal Rose / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Peder Nøstvold Jensen ble ufrivillig megakjendis som følge av massakrene 22. juli 2011. Massemorderen var en stor beundrer av hans skrifter og siterte ivrig blogginnleggene fra psevdonymet Fjordman.

Utover natt til 23. juli begynte klappjakten på ham. Noen trodde at det var én og samme person - fjordmannen og massemorderen. Det var det ikke, og Jensen sto fram som fjordmannen i VG før han reiste ut av Norge. Men han forble mystisk. Hvor kom han fra? Hvem kjente ham?

Morgenbladjournalist Simen Sætre gjør iherdige forsøk på å få Jensen fram fra skyggen, og i mangt er dette vellykket. Særlig innsikten vi får i selve jakten på info er interessant. Sætre refererer fra epost-korrespondanse der Jensen er dels reservert og fiendtlig, dels imøtekommende og forventningsfull.

Det er tydelig at Jensen er skeptisk til Sætre, men at han samtidig gjerne vil benytte denne sjansen til å få fram sitt perspektiv.

Vi får vite at Jensen er sønn av et tidligere AKP (m-l)-par i Ålesund, at han studerte arabisk i Kairo, jobbet som observatør i Hebron og har bodd på hybel på Ekeberg. Men det har vært vanskelig å få kilder i tale. Foreldrene er utelukket, men også andre slektninger og barndomsvenner er for det meste tause.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer