REDDET: «Jakten på kjærligheten», «Skal vi danse» og «Farmen» ble reddet på overtid fra streik. Dermed blir programmene å se på skjermen til høsten. Foto: TV 2
REDDET: «Jakten på kjærligheten», «Skal vi danse» og «Farmen» ble reddet på overtid fra streik. Dermed blir programmene å se på skjermen til høsten. Foto: TV 2Vis mer

«Jakten på kjærligheten» reddet på overtid

Seks timer på overtid kom partene i tv-konflikten til enighet. Dette kan ha spart TV 2 for milliontap.

||| (Dagbladet): - Jeg er lettet over å få lansert høstprogrammet som planlagt, sier TV 2s programdirektør Nils Ketil Andresen til Dagbladet.

Meklingen mellom Filmforbundet og Produsentforeningen førte fredag morgen, nesten seks timer på overtid, fram til enighet, opplyser Nordisk Filmforbund overfor Dagbladet.

Partene har vært i mekling på Riksmeklingsmannens kontor siden 8. august for å komme til enighet om en lønns- og arbeidsavtale for tv-arbeidere.

Historisk avtale Dette redder produksjonen av TV 2s flaggskip «Farmen», «Jakten på kjærligheten» og «Skal vi danse», produsert av henholdsvis Strix, Nordisk Film & TV, og Monster.

- Enigheten innebærer at denne delen av bransjen for første gang får en tariffavtale. Vi har fått på plass normal arbeidstid på 37,5 timer og en rekke ordninger som skal bidra til større ryddighet i bransjen. Avtalen som nå er på plass vil forandre denne delen av bransjen for alltid, sier forbundsleder Sverre Pedersen, i Filmforbundet til Dagbladet. 

Tøffe forhandlinger Han forteller at forhandlingene har vært tøffe, men at begge parter «hadde vilje til å sitte så lenge vi trengte». Pedersen tror at avtalen vil får en blandet mottagelse av Filmforbundets medlemmer.    

- Jeg tror at de vil bli fornøyd med noe, men føle at de mangler andre ting. En slik forhandlingssprosess er et spørsmål om å gi og ta. Vi hadde egentlig ønsket oss mer, men alminnelig arbeidstid og overtidskompensasjon har vært våre topprioriteringer i forhandlingene, sier Pedersen.

- Tatt tid Også Produsentforenignen er fornøyde

- Det er deilig at et stort og omfattende arbeid fører til en avtale. Det har
tatt tid, fordi det har handlet om å etablere en ny overenskomst på et område som ikke tidligere har vært regulert mellom partene, sier Leif Holst Jensen, generalsekretær i Produsentforeningen i en pressemelding.

Men partene har fortsatt arbeid som gjenstår med å få gjenetablert et godt forhold i produksjonene, og sikre høstens leveranser til kanalene og publikum.

- Vi beklager den usikkerhet forhandlingene har ført til for TV2, for publikum og deltakerne i programmene, og for annonsørene, og takker våre forhandlingsutvalg for stor og tålmodig innsats. Vi er glad for å ha fått på plass en historisk avtale, sier Pedersen og Holst Jensen.

Farmen i fare I et mørereferat som ble skrevet i etterkant av et informasjonsmøte Strix holdt for sine ansatte 24. august, kommer det fram at «Farmen» ikke ville sett dagens lys med en streik.

«Farmen kan ikke produseres uten disse 18 medarbeiderne», opplyste selskapet.

For TV2 var situasjonen så kritisk at de hadde konkrete erstatningsprogram i bakhånd dersom «Jakten på Kjærligheten» og «Skal vi danse» ikke hadde kommet på lufta i høst.

Andresen tror tv-streiken kunne ha kommet til å koste kanalen dyrt.

- Vi tror vi har et sterkere sendeskjema med disse programmene, og det vil få økonomiske konsekvenser. Dette er vesentlige stolper i sendeskjemaene, og vi har investert mye i disse programmene.

- Millionkostnad TV 2 har nå god grunn til å være letta. En streik ville nemlig ha kommet på et svært dårlig tidspunkt for kanalen. For bare ett år siden la TV 2 fram en sparepakke på 150 millioner kroner. De skulle kutte 130 av drøye 180 årsverk, og de la ned programmer som «Tabloid».

Tv- og radiodirektør i mediebyrået OMD, Espen Barås Bye, mener streiken kunne ha påført TV 2 milliontap.

- Det ville ha kostet TV2 millioner av kroner dersom disse programmene ikke hadde kommet på lufta, sier han.

I går skrev Dagbladet om hvordan flere av de som blir tatt ut i streik har opplevd å bli truet med å miste jobben av produksjonsselskapene.