Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jakten på kjærligheten

Det handler egentlig ikke om sex, definitivt ikke lenger om singelliv. «Sex and the City» dreier seg mest om å holde parforholdet ved like.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: «År etter år kommer jenter i 20-åra til New York på leting etter de to ’L’-ene: Labels and love».

Slik begynner «Sex and the City», den usedvanlig tungt markedsførte filmen om de fire New York-jentene Carrie, Charlotte, Miranda og Samantha. Og det er en ganske presis beskrivelse av tv-serien, filmen - ja, hele fenomenet. I dette rosenrøde universet, eller «fuksiarøde» - for å holde oss til sommerens motepalett - er resepten på lykke like deler kjærlighet og designervarer.

Klokelig har distributøren valgt bort den norske serietittelen «Sex og singelliv», da det ikke lenger dreier seg om singellivets gleder. Nå handler det om å ta vare på den store kjærligheten.

Folkeopplysning

Siden serien hadde premiere på kabelkanalen HBO for ti år siden, har det hele tiden handlet om jakten på nye designersko, designervesker, og designerklær, samt kjærlighet, kjærlighet, kjærlighet. Og selvfølgelig sex.

Det siste skilte den ut fra det meste man kunne se på amerikansk tv.

Aldri før hadde amerikanere fått sex så direkte og utilslørt inn i stuene, både visuelt og verbalt. I ren folkeopplysningsånd ble det fortalt at det er omkretsen, ikke lengden som teller, at vibratoren med det megetsigende navnet «Rabbit» kan være et lykkelig alternativ, og at tilfeldig sex kan være både moro og berikende.

Tabuer er blitt tatt opp og brutt ned. Og hurra for det.

Det er ikke bare bare å jakte på den store kjærligheten - og bra designerklær. Foto: Filmweb
Det er ikke bare bare å jakte på den store kjærligheten - og bra designerklær. Foto: Filmweb Vis mer

At kvinner også ble framstilt som selvstendig handlende, seksuelle individer, har gitt serien en feministisk status. Det er rom for diskusjon, mer kritiske røster har betimelig påpekt at når du skreller bort all staffasjen, handler det også her om seiglivede Askepott-drømmer. Å finne den rette, og sette stø kurs mot alteret - i skyhøye sko merket Manolo Blahnik eller Jimmy Choo.

Filmen gjør lite for å endre på dette.

Mørke skyer

«Sex and the City - the Movie» foregår tre år etter serien sluttet. Charlotte og Miranda er begge lykkelige i rollen som småbarnsmødre, mens Samantha trives som manager for sin kjæreste, film- og tv-stjernen Smith Jarrod i Hollywood.

Og Carrie? Hun lever fremdeles i synd med Mr. Big, og livnærer seg stadig av å spre råd, vink og visdomsord til sine lesere, basert på egne og sine venninners erfaring. Akkurat det har alltid vært litt mystisk. Hvordan Carrie har råd til så mange svindyre antrekk og enda dyrere sko og vesker, er nå én ting.

Hvorfor venninnene hennes er så glade i henne, når hun hver uke bretter ut deres mest intime og private detaljer i spalten sin, er vanskeligere å forstå. Men perlevenner er de. Kjærester og ektemenn kommer og går, venninnegjengen består. Jentene har det bra.

Men det hadde ikke blitt mye til film, så de mørke skyene melder snart sin ankomst. Jeg skal ikke røpe noe utover å si at det mest interessante elementet i en ellers underholdende, men ganske flat historie, er når to av jentene ryker uklare med hverandre. Da nærmer vi oss noe som likner ekte - og interessant - drama.

For kvinner

image: Jakten på kjærligheten

«Sex and the City» er langt fra noe mesterverk. Men, hei, jeg er ikke helt dust heller. Jeg ser at dette er underholdning som fungerer utmerket på egne premisser.

Historien sliter litt midtveis - to og en halv time er i lengste laget - men regissør og manusforfatter King har hatt vett nok til å legge inn rikelige mengder med kvikke replikker og morsomme situasjoner. Og til tross for den uramerikanske og iblant vel høye «Oh my god!»-faktoren, er Carrie & co. helt ok jenter å tilbringe en kveld med.

Jeg er prinsipielt motstander av merkelapper, men i dette tilfellet er det ingen tvil. «Sex and the City» er en film laget først og fremst for et kvinnelig publikum. Den nytes nok best i selskap med likesinnede, gjerne med et par Cosmopolitans innabords.

Hvis du som er kjæreste, forlovede eller ektemann blir med på kino, kan det tolkes som et håndfast bevis på at du mener alvor. «Love means never having to say you’re sorry», het det i «Love Story». Jeg vil si at kjærlighet er å bli med på «Sex and the City». Ekte kjærlighet er å innrømme at du likte det du så.

Sex and the City» har norgespremiere fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!