Jakten på likemenn

Ingress

Meninger

Flere benyttet toårsmarkeringen for 22. juli til å rope varsku om norsk ekstremisme. Rune Gerhardsen mener «holdningsberedskapen» har kommet i skyggen av fokuset på fysisk terrorberedskap. Geir Lippestad og Thorbjørn Jagland er også alvorlig bekymret for at ekstreme holdninger fortsatt har altfor god grobunn.

Ekstremisme er en helt reell trussel. Breivik var ikke den første morderen med høyreekstreme politiske motiver i Norge - og politisk motivert vold oppstår ikke i et vakuum.

Det er også bekymringsfullt at antallet representanter fra ytre høyrefløy i europeiske nasjonalparlamenter er på sitt høyeste siden andre verdenskrig.

Derfor er et sterkere oppgjør med det politiske tankegodset Anders Behring Breivik handlet på bakgrunn av velkomment.

I dette oppgjøret er det viktig å holde på nyansene. Det er viktig at skyld fordeles etter ansvar, ikke etter hvem man settes i forbindelse med. Vi må finne en balanse mellom å framheve sammenhengen mellom høyreekstreme holdninger og terrorhandlingen, og å rope ulv hver gang en FrP-politiker uttaler seg negativt om muslimer.

Hvis ikke kan retorikken fort bli til forveksling lik ekstremistenes egen. «Vidkun Quisling og Varg Vikernes er sosialister, i likhet med Stian Bromark og andre av Dagsavisens redaktører», skrev Fjordman nylig på Twitter.

En annen fare er å glemme motforestillingene som kan mildne frykten for ekstremistene. De færreste nordmenn deler holdningene vi frykter. I tiden etter 22. juli har holdningene til innvandrere i befolkningen som helhet blitt mer positive. Det må da telle for noe.

Hvordan ekstremisme best lar seg bekjempe er et åpent spørsmål. Om det er sant at troll sprekker i lyset når de tas inn i samfunnsdebatten, begynner det å bli på tide at Fjordman forkaster konspirasjonsteoriene sine.

En mer oppløftende innfallsvinkel er å se på rollen utdanning kan spille. Det gjør Europarådet allerede. Og Rune Gerhardsen. Han foreslår å sende flere skolebarn på tur med De hvite bussene og inkludere tidsvitner fra Utøya for å gjøre opplegget mer dagsaktuelt. Det er tross alt vanskelig å fortrenge holocaust når du har sett kloremerkene i Auschwitz' gasskamre. Utdanning kan også bøte på et mer grunnleggende problem. Ekstremistiske verdenssyn er ofte fulle av rene feilslutninger. Eurabiateorien har virkeligheten mot seg. Sånt kan en god utdanning lære flere å gjennomskue.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.