Flere benyttet toårsmarkeringen for 22. juli til å rope varsku om norsk ekstremisme. Rune Gerhardsen mener «holdningsberedskapen» har kommet i skyggen av fokuset på fysisk terrorberedskap. Geir Lippestad og Thorbjørn Jagland er også alvorlig bekymret for at ekstreme holdninger fortsatt har altfor god grobunn.
Ekstremisme er en helt reell trussel. Breivik var ikke den første morderen med høyreekstreme politiske motiver i Norge - og politisk motivert vold oppstår ikke i et vakuum.
Det er også bekymringsfullt at antallet representanter fra ytre høyrefløy i europeiske nasjonalparlamenter er på sitt høyeste siden andre verdenskrig.
Derfor er et sterkere oppgjør med det politiske tankegodset Anders Behring Breivik handlet på bakgrunn av velkomment.
I dette oppgjøret er det viktig å holde på nyansene. Det er viktig at skyld fordeles etter ansvar, ikke etter hvem man settes i forbindelse med. Vi må finne en balanse mellom å framheve sammenhengen mellom høyreekstreme holdninger og terrorhandlingen, og å rope ulv hver gang en FrP-politiker uttaler seg negativt om muslimer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger