Jakter på 200 talenter

Operasjef Bjørn Simensen forbereder nå en massiv jakt etter nye talenter til det nye operahuset skal stå ferdig i 2008.

Rundt 60 av disse kommer i de kunstneriske ensemblene. Totalt vil staben øke med en tredjedel - fra 400 årsverk til cirka 600.

Å flytte Den Norske Opera fra Youngstorget i Oslo til Bjørvika er ikke gjort over natta. Allerede neste år starter DNO jakten på nye ansatte til huset i Bjørvika. Staben skal gradvis bygges opp de neste åra, og fram til 2008 skal 191 nye ansettes. I 2010 vil totalt 205 ha fått ny jobb ved Operaen.

Prislappen fram til 2008 er rundt 85 millioner kroner.

- Vi kjører Rosenborg-modellen; vi skal røkte norske talenter i åra framover. Her vil de kunstneriske utdanningsinstitusjonene spille en viktig rolle, sier operasjef Bjørn Simensen.

Ikke bare nordmenn

Han understreker likevel at det ikke bare vil være nordmenn som får jobb i ensemblene. Det kunstneriske skal gå foran.

- Vi skal ha de beste uansett hvor de kommer fra. Vi skal ikke bare ha norske, da blir vi provinsielle. Vi skal heller ikke bare ha utlendinger, da blir vi hjemløse. Men jeg har stor tro på det norske og nordiske miljøet, sier Simensen.

Sammen med sjefinstruktør Stein Winge tok Simensen turen ned til operatomta sammen med Dagbladet i går. Begge gleder seg stort til åpningsdagen om noen år.

- Jeg må vel leie en suite på Hotel Opera rett over gata. Vi må jo ha en fest etterpå, ler Simensen. Winge på sin side vurderer å legge til med egen båt i Bjørvika på åpningsdagen.

Han er midt i en hektisk sesong, og frilanser ved siden av jobben på DNO over hele Europa. Nettopp hjemkommet fra Brussel satt han og Simensen i går og la repertoarplaner så langt fram som til 2005. Med en gradvis økning av staben er det mye som skal på plass.

Innleder samarbeid

- Hvor skal dere gjøre av alle de nye som kommer før dere har flyttet inn i nytt hus?

- Det har vi tenkt mye på. Vi innleder blant annet samarbeid med Operaen i Kristiansand og i Rogaland, slik at alle skal ha et sted å være så lenge, sier Simensen.

Allerede i 2003 planlegges en utvidelse av ensemblene med sju ansatte. For neste år ber Operaen kulturministeren om en ekstrabevilgning på 11,8 millioner kroner.

I sin budsjettsøknad til Kulturdepartementet for 2003 skriver operaledelsen: «Nytilsettinger i ensemblene (talenter) må tilknyttes når de finnes i markedet.» Totalt er det i dag 48 forskjellige yrkesgrupper ved DNO.

Og slik ser operaledelsen for seg behovet i ensemblene ved oppstarten i det nye bygget i 2008:

  • Antallet sangsolister skal økes fra 18 til 25.
  • 18 flere i operakoret, som øker fra 42 til 60.
  • Orkesteret utvides fra 77 til 100.
  • Balletten får 14 flere dansere, en økning fra 46 til 60.

Også andre deler av operahuset krever sitt:

  • Nye produsenter, inspisienter, repetitører, regissører, dramaturger, produksjonsteknisk personale og administrative stillinger skal på plass.
  • 50 personer må erstattes som følge av at de vil gå av med pensjon innen 2008. Dermed er det duket for 250 nye mennesker.
  • I tillegg vil Operaen ta inn lærlinger innen håndverksfag for å sikre seg kompetanse som de trenger i det nye bygget.
<B>TALENTFULL:</B> Vår store operastjerne Kirsten Flagstad i Wagners Valkyrien.