Jakter på den nye Morgan Kane

Det nye norske forlaget Dr. Spruce Books spesialiserer seg på serielitteratur for eventyrlystne.

NYTT SERIEFORLAG Forlegger Christian G. Falch (t.v.) og filmregissør og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen (t.h.) har startet forlaget Dr. Spruce Books som skal gi ut spenningsserier. Eirik Ildahl er neste forfatter ut i oktober.
Foto: Nina Hansen
NYTT SERIEFORLAG Forlegger Christian G. Falch (t.v.) og filmregissør og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen (t.h.) har startet forlaget Dr. Spruce Books som skal gi ut spenningsserier. Eirik Ildahl er neste forfatter ut i oktober. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvorfor er alle billigbokserier bare for damer? Vi ville lage et forlag som gir ut de bøkene vi har lyst å lese, som er for alle, sier forlegger og initiativtaker Christan G. Falch. Han vil ikke kalle det mannebøker.

Fra langt inni den østnorske granskogen driver han seriebokforlaget Dr. Spruce Books sammen med forfatter og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, som allerede har gitt ut bokserien «Gass», en fortsettelse på tv-serien «Taxi» på forlaget.

Nestemann er den rutinerte serieforfatteren Eirik Ildahl, som skriver for harde livet på en skikkelig røverhistorie om - nettopp Eirik Ildahl.

- Dette er selvbiografisk materiale om den gang jeg ramlet inn i diamantsmugling i Uganda, og testet ut diverse rusmidler i Gabon, sier Ildahl lurt, og forteller at han har ønsket å lage en skikkelig røverhistorie. To sesonger er levert, den tredje er allerede påbegynt.

Tv-serie som bok - Dette er på en måte tv-serier i bokformat. Tv-serien hadde jo et dårlig rykte i starten, da det var mye såpeopera. Se hvor stort tv-serier er i dag. Jeg tror folks leservaner har endret seg på samme måte som folks seervaner, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen.

- Jeg leser bøker både på Ipad, Kindle, mobil og papir, ofte ikke så lenge av gangen. Da er det veldig greit å ha noe som kommer i små doser, sier Christian G. Falch.

Målet er at norske forfattere skal ville prøve seg på et litt annet format enn den store romanen, hente fram ting de har i skuffen og skrive litt mer i etapper. Forlaget har nylig gitt ut den internasjonale thrillerserien «Piotrs Log», som også blir oversatt til norsk.

- Vi føler oss litt fram underveis, men tanken er at Dr. Spruce ikke har noe land. Med denne måten å drive forlag på er det mulig å gi ut bøker over hele verden, sier Falch, som allerede har danske og engelske samarbeidspartnere med på laget.

Multinasjonalt Alle bøkene fra Dr. Spruce utgis som e-bøker på Ibookstore og Kindlestore, men planen er at de fleste også skal kunne bestilles som paperback. En digital episode koster under ti kroner.

- Hvordan skal dere tjene penger på det?

- Vi må selge mange da. Men vi har ikke de voldsomme utgiftene som de store forlagshusene har, og derfor kan vi selge bøkene billigere. Målet er at forfatterne også skal få en større del av kaka, sier Falch.

Foreløpig selges papirbøkene gjennom Amazon, som trykker opp boka i det den blir bestilt.

- På den måten slipper vi å operere med et opplag på så og så mange tusen, og vi trykker bare de som faktisk selges, sier Falch.

Vi møter de tre forlagsdebutantene på bruktbokhandelen «Spøk og spenning» i Oslo, og ikke bare finner Ulrik sin forrige film «Izzat» i hyllene, som Christian designet coveret til, men Eirik finner også  flere gamle Fantomet-blader han har skrevet for. Og der, godt synlig midt i lokalet, står han: Morgan Kane. Den ultimate seriehelten, skrevet av Kjell Halbing under pseudonymet Louis Masterson.

- Selvsagt drømmer vi om å skape den nye Morgan Kane. Men det er ikke noe man bare gjør på bestilling, sier Eirik Ildahl.

<strong>SERIELITTERATUR:</strong> Forlaget har allerede gitt ut spenningsserien Piotrs Log på engelsk, og snart kommer den på norsk. Neste forfatter ut er Eirik Ildahl (i midten).
SERIELITTERATUR: Forlaget har allerede gitt ut spenningsserien Piotrs Log på engelsk, og snart kommer den på norsk. Neste forfatter ut er Eirik Ildahl (i midten). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer